Pomagamy Ci w przygotowaniu pysznych Świąt. Skorzystaj z naszych przepisów na lekkie dania na Boże Narodzenie oraz praktycznych porad.
Szykując dania na Boże Narodzenie, pomyśl również o świątecznych dekoracjach. Suszone plastry pomarańczy pięknie zaprezentują się pomiędzy półmiskami na stole lub na choince. Najprościej przygotujesz je w piekarniku. Pokrój owoce na plastry o grubości 5 mm i osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Plastry ułóż na blasze tak, aby się nie stykały i włóż do piekarnika rozgrzanego do 100°C (lub 80°C z termoobiegiem). Susz je przez 3-5 godzin przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, co jakiś czas przewracając plastry na drugą stronę.
Choć śledzie zalicza się do ryb tłustych, wcale nie mają dużo kalorii, a zawarte w nich tłuszcze i inne wartości mają korzystny wpływ na zdrowie. Dlatego nie trzeba z nich rezygnować przygotowując lekkie dania bożonarodzeniowe. Niezależnie od formy podania - jako przekąska czy składnik sałatki - ważne jest odpowiednie przygotowanie ryby, aby nie była zbyt słona. Sprawdź nasze porady i przygotuj pyszne śledzie na Święta.
Po 200 g suszonych owoców: gruszek, jabłek, śliwek, moreli i fig umieść w garnku i zalej wodą.
Dodaj przyprawy: opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY, 2 łyżeczki goździków, 4 laski cynamonu i 4 gwiazdki anyżu.
Gotuj całość na małym ogniu przez 20 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Coraz więcej osób decyduje się przygotować fit święta Bożego Narodzenia. Dzięki temu można bowiem uniknąć kłopotów trawiennych i czuć się dobrze, mimo ilości spożytych potraw. Warto zatem poznać ciekawe przepisy na potrawy świąteczne fit, którymi można zaskoczyć nie tylko siebie, ale i swoich bliskich.
Lekkie dania na Boże Narodzenie mają szansę przypaść do gustu osobom w każdym wieku, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Ich spożywanie wiąże się bowiem z wieloma zaletami. Przede wszystkim, lekkie przepisy na święta Bożego Narodzenia umożliwią przygotowanie posiłków, które zadowolą podniebienia i zaspokoją apetyty nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Po ich skonsumowaniu można uniknąć uczucia przepełnienia, które często towarzyszy nam podczas świąt. Jeśli obawiasz się spędzania długich godzin w kuchni podczas przygotowania takich dań, to nic bardziej mylnego. Na gotowanie i pieczenie lżejszych przysmaków poświęcisz mniej więcej tyle samo czasu, co w przypadku ich oryginalnych wersji.
Fit przepisy na święta Bożego Narodzenia umożliwiają przyrządzenie dań wytrawnych, jak i słodkości w lżejszej wersji. Nie musisz jednak obawiać się o to, że przyjdzie Ci zrezygnować z ulubionych potraw. Rezygnacja z aromatycznej zupy grzybowej, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świąt, nie będzie konieczna. Da się ją bowiem przygotować w lekkiej, a do tego naprawdę pysznej wersji! Podobnie rzecz ma się z barszczem czerwonym, czy pierogami. Warto także skorzystać z inspiracji na dania rybne. Ich przygotowanie wcale nie musi przecież polegać na smażeniu ryb w głębokim tłuszczu.
Jeśli interesują Cię fit przepisy świąteczne, na pewno zechcesz poznać receptury, dzięki którym przygotujesz słodkości w lżejszej wersji. Na szczęście, dietetyczne ciasto na święta Bożego Narodzenia może być nie tylko smaczne, ale na dodatek może stanowić ozdobę świątecznego stołu. Możesz przygotować dla siebie i swoich bliskich puszystą karpatkę w zdrowszej wersji, a także sernik bez...sera! Ten wyjątkowy deser na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości. Miłośnicy masła orzechowego będą zaś w pełni usatysfakcjonowani z tarty czekoladowej z dodatkiem tego pysznego składnika.