Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
W klasycznym bożonarodzeniowym menu, poza tradycyjnie jarskimi daniami wigilijnymi, wiele jest potraw mięsnych. Jeśli szukasz pomysłów, jak można je zastąpić, skorzystaj z naszych podpowiedzi. Przygotuj świąteczna dania w wersji wege, które zasmakują wszystkim!

Borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką

Gęsta, sycąca i pożywna zupa borowikowa pod ziemniaczaną pierzynką zaspokoi wstępny głód poszczących od rana wigilijnych biesiadników. Przygotujesz ją, łącząc grillowane puree z ziemniaków i bogatą w posiekane grzyby Zupę borowikową Jak u Mamy WINIARY. Kropką nad "i" jest cebulka podsmażona na oliwie. W zupie zakochają się zarówno wegetarianie, jak i miłośnicy potraw mięsnych!

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Jeśli chcesz zaskoczyć i oczarować gości przy bożonarodzeniowym stole, zaserwuj zupę grzybowo-cebulową zapiekaną pod pierzynką z ciasta francuskiego. Niepowtarzalny smak nadaje jej białe wino, a zmysłowy aromat - świeży tymianek. Zupę przygotujesz łatwo, bo z wykorzystaniem Zupy borowikowej Jak u Mamy WINIARY. Koniecznie wypróbuj to połączenie tradycji z nowoczesnością!

Barszcz z kluskami makowymi

Z niektórych potraw wigilijnych można zrezygnować, ale dla wielu osób barszcz czerwony to absolutna podstawa. W tym roku możesz go podać nieco inaczej, bo z kluskami makowymi. Tajemnica tkwi w tym, że wytrawność Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY przełamie słodycz makowych klusek. Nietypowe połączenie dwóch tradycyjnych potraw świątecznych podbije serca i kubki smakowe gości!

Barszcz z fasolą i ziemniakami

Tajemnicą łatwych i tanich, a do tego aromatycznych i pysznych świąt jest barszcz z fasolą i ziemniakami. Mimo iż wychodzi lekki, nasyci każdego głodomora. Miękkie warzywa ściągają do stołu zarówno dorosłych, jak i najmłodszych. Danie przygotowuje się na bazie Barszczu czerwonego Ekspresowej Zupy WINIARY, co czyni je idealną propozycją na wigilijny stół.

Pieczone pierogi z kapustą

Zapewne jadłeś już pierogi gotowane i smażone, prawda? Dlatego w te święta podaj biesiadnikom oryginalne pieczone pierogi z kapustą, wprost idealne do tradycyjnego barszczu czerwonego. Przepis na nie jest łatwy, a do farszu wykorzystuje się Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Ów bulion stanowi sekret potrawy, ponieważ nadaje jej wspaniały grzybowy aromat. Zakochasz się!

Pierogi z farszem z karpia

Daj gościom wigilijnym wybór i poza tradycyjnymi pierogami zaserwuj wyjątkowe pierogi z farszem z karpia. O ile te pierwsze łączy się z barszczem czerwonym, o tyle drugie warto podawać z sosem ze śmietanki i Rosołu drobiowego WINIARY, z musztardą, korniszonkami i siekanym koperkiem. Do popicia idealnie sprawdzi się Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa WINIARY.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych, dlatego nie może jej zabraknąć na Twoim stole. By w te święta nadać jej nieco inny smak, ugotuj kapustę w aromatycznym Bulionie z grzybami leśnymi WINIARY. Gotowe danie podaj z rybą, kaszą, ziemniakami lub chlebem. Pozostałości możesz zamrozić i wykorzystać po świętach!

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy

Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy jest wyjątkową potrawą o dwojakim zastosowaniu. Wykorzystasz go jako propozycję obiadową lub dodatek do chleba. Grube plastry pasztetu z Sosem pieczeniowym jasnym Na Każdy Dzień WINIARY z borówkami sprawdzą się jako uroczysty obiad bożonarodzeniowy. Podkreśl smak potrawy, wykorzystując Bulion z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY, zioła i przyprawy.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Choć pasztet kojarzy się z potrawą mięsną, doskonale wychodzi także w wersji wegetariańskiej. Swój pierwszy pasztet z soczewicy możesz przygotować właśnie na Boże Narodzenie. Podasz go na ciepło w ramach świątecznego obiadu, ale także na zimno - jako dodatek do uroczystej kolacji. Sprawdza się u boku kaszy, ziemniaków, chleba, sałatek.

Tort sałatkowy

Oto propozycja na nową odsłonę klasycznej sałatki warzywnej z majonezem! Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a forma podania będzie jednoczesną dekoracją stołu. Ugotowane, pokrojone w kostkę warzywa, groszek z puszki oraz Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz w misce, dodaj pokrojone jajka i ogórki kiszone. Całość delikatnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Świąteczna sałatka warstwowa

Jak uniknąć nudy i przewidywalności na świątecznym stole? Chociażby przygotowując bożonarodzeniową sałatkę warstwową! Zainspiruj się naszym przepisem i dołączonym do niego zdjęciem, by wyeksponować każdą warstwę. Pamiętaj też o odpowiednim podaniu sałatki - ze świeżo osiekaną natką pietruszki i startym serem żółtym.

Kulebiak z pieczarkami

Doskonałym kompanem tradycyjnych polskich potraw świątecznych jest kresowy kulebiak z pieczarkami. To pyszny kruchy dodatek z farszem do czerwonego barszczu. Za jego niepowtarzalny grzybowy aromat i rozkoszny smak odpowiada Sos grzybowy staropolski Popisowy WINIARY. Poznaj prosty przepis, przyrządź kulebiak i podaj pokrojony w grube plastry.

Rolada świąteczna z makiem

Wśród świątecznych ciast zdecydowanie króluje makowiec. Na tegoroczne Boże Narodzenie proponujemy Ci przygotowanie go w nieco innej formie: rolady z makiem. Zainspiruj się naszym przepisem i sięgnij po ulubione dodatki. W cieście drożdżowym umieść delikatny krem wykonany na bazie Budyniu o smaku Śmietankowym WINIARY - miękki niczym zimowy puch śnieżny.

Wieniec bezowy

Co myślisz o upieczeniu świątecznego ciasta wyglądającego jak tort? My sądzimy, że skradniesz nim serca biesiadników! Polecamy delikatny i efektowny wieniec bezowy, uwielbiany przez dorosłych i najmłodszych. Przepis jest banalnie prosty, a gotowy przysmak łączy słodycz i kruchość bezy z miękkością i delikatnością masy wykonanej na bazie Budyniu o smaku waniliowym WINIARY.
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty