Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Poznaj 10 najlepszych ciast

Poznaj 10 najlepszych ciast od WINIARY

Nie musisz zamawiać ciast w cukierni. Pyszne wypieki na różne okazje możesz przygotować samodzielnie w domu. Większość przepisów na popularne ciasta nie jest trudniejsza od tych na dania obiadowe. Co warto upiec dla rodziny i znajomych? Zobacz 10 najlepszych ciast, które polecamy!

10 najlepszych ciast - zasady rankingu

W zestawieniu umieściliśmy 10 doskonałych ciast. Kolejność w rankingu jest subiektywna, bo każdy przepis jest wyjątkowo smaczny. Na liście znalazły się ciasta drożdżowe, serniki, torty, a nawet ciasto bez pieczenia. Zachęcamy do wypróbowania każdego przepisu.

Ranking 10 najlepszych ciast

10. miejsce: Szybka szarlotka

Polska słynie z produkcji jabłek, więc nic dziwnego, że w naszej tradycji kulinarnej są one ważnym składnikiem. Najpopularniejsze ciasto z jabłkami to właśnie szarlotka. Receptur na szarlotkę jest wiele zarówno z pokrojonych jabłek, jak również z tartych albo przerobionych na mus. Nasz ranking otwiera jednak wyjątkowy przepis na szarlotkę, który można przygotować bardzo szybko - zaledwie w godzinę. Do stworzenia ciasta potrzeba cukru, jajka, masła, proszku do pieczenia oraz… Majonezu WINIARY. Dopełnieniem przepisu są jabłka i wiórki kokosowe.

 

9. miejsce: Sernik na zimno z jagodami

To następne ciasto, które przygotujesz bardzo łatwo. Nie potrzebujesz nawet piekarnika. Spód sernika zrobiony jest z herbatników, a kolejne warstwy - z twarogu wymieszanego z cukrem i śmietaną oraz z galaretki. Świeże owoce idealnie sprawdzą się jako dekoracja. Pamiętaj tylko, że od przygotowania potrzeba około czterech godzin w lodówce, żeby ciasto odpowiednio stężało.

 

8. miejsce: Mazurek kajmakowy

Kolejna propozycja to klasyczne ciasto przygotowywane z okazji świąt wielkanocnych. W mazurku ciasto jest kruche i chrupiące, a kajmakowa masa wyjątkowo słodka. Doskonale smakuje z bakaliami.

 

7. miejsce: Amerykańskie brownie

Ciasto znane i lubiane na całym świecie. Jest intensywnie czekoladowe, a przy tym miękkie i puszyste. Brownie można jeść z konfiturą o smaku malinowym lub porzeczkowym albo z bitą śmietaną i lodami. Pieczenie zajmuje około 25 - 30 minut, więc to dobry pomysł na szybki deser z wykorzystaniem podstawowych składników dostępnych na co dzień w domu.

 

6. miejsce: Sernik krakowski 

Tego ciasta nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Przypadnie do gustu tym, którzy cenią serniki z rodzynkami i tradycyjne, staropolskie rozwiązania. Wypiek jest puszysty i sycący. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.

 

5. miejsce: Makowiec zawijany

Następny klasyczny przepis często trafiający na świąteczny stół. Wymaga dużo pracy i uwagi, ale warto skupić się na detalach, żeby osiągnąć spektakularny efekt. Starannego przygotowania wymaga ciasto drożdżowe, jak również masa makowa, którą trzeba kilkakrotnie przemielić i nie żałować dodatków, takich jak rodzynki, bakalie czy skórka pomarańczowa.

 

4 miejsce: Sernik pistacjowy

To ciasto łączy tradycję z nowoczesnością. Docenią je miłośnicy klasycznych serników, jak również fani modnych ostatnio deserów z pistacjami. Sernik pistacjowy piecze się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu jest sprężysty i lekki. Na górze może się znaleźć polewa z białej lub ciemnej czekolady albo lukier.

 

3. miejsce: Tort orzechowo kokosowy

Na najniższym miejscu podium znajduje się przepis na przepyszny tort. Kompozycja stworzona z bloku orzechowego, blatu kokosowego oraz wspaniałego kremu czekoladowego to idealny deser. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

 

2. miejsce: Tort urodzinowy WINIARY

Na drugim miejscu uplasował się wspaniały urodzinowy tort. Może się sprawdzić także do świętowania innych wyjątkowych okazji. Ma klasyczną, warstwową konstrukcję. Kolejne warstwy tworzy kawowo-czekoladowe ciasto i kokosowo-budyniowy krem. Ciasto piecze się w dużej tortownicy i dekoruje dowolnymi owocami.

 

1. miejsce Beza pavlova z kremem budyniowym

To najbardziej znany na świecie deser z bezą. Charakterystyczna krucha i chrupiąca powierzchnia deseru powstaje z ubitych jaj z dodatkiem cukru, skrobi i soku z cytryny. Przygotowując ten przepis trzeba dobrze kontrolować temperaturę pieczenia. 180 stopni w piekarniku powinno być tylko przez pierwsze 5 minut. Potem przez prawie dwie godziny piecze się bezę w znacznie niższej temperaturze - 130 stopni. Uzupełnieniem kruchego ciasta o perłowej barwie jest delikatny krem budyniowy o owoce. Deser obłędnie smakuje, a przy tym jeszcze efektownie wygląda. Może być popisowym daniem na szczególne okazje. 

.

Jak przechowywać ciasta?

Ciasta z kremem i galaretką na zimno należy zawsze przechowywać w lodówce. W sezonie zimowym, gdy brakuje miejsca, często praktyką jest wystawienia ich również na balkon, gdy tam panuje podobna temperatura jak w lodówce. Kruche ciasta, takie jak makowiec, najlepiej trzymać zamknięte w pojemniczku z przykryciem, żeby nie wyschły.

.

Jakich błędów unikać przy pieczeniu ciast?

Przede wszystkim pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji oraz wykonywaniu wszystkich czynności we właściwej kolejności. Częstym błędem jest także nieodpowiednia temperatura składników. W wielu przepisach można znaleźć wskazówkę, żeby mleka lub jaja były w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, żeby wcześniej wyjąć je z lodówki - wtedy nie będą zbyt zimne.

.

Jak udekorować idealne ciasto?

Jest wiele sposobów na idealną dekorację ciasta. Bardzo dobrze sprawdzają się barwne owoce. Malinom i truskawkom na cieście czasem towarzyszą listki mięty. Cenionym dodatkiem są też wiórki kokosowe i rozmaite kolorowe posypki.

Polecane przepisy

Tort szwarcwaldzki z mascarpone

Tort szwarcwaldzki z mascarpone

1 godz 6 min Średni
Tarta pistacjowa z owocami

Tarta pistacjowa z owocami

55 min Średni
Ciasto Euforia

Ciasto Euforia

8 godz 6 min Trudny
Pani Walewska

Pani Walewska

7 godz 13 min Średni
Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia

Przepis na malinową chmurkę bez pieczenia

2 godz Łatwy
Sernik z mlekiem skondensowanym

Sernik z mlekiem skondensowanym

1 godz 48 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

desery, deser
Pieczenie ciast – najważniejsze wskazówki
Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko
Kruche ciasto na szarlotkę i nie tylko…
Panettone – babka włoska
Panettone – babka włoska. Co to za ciasto i skąd pochodzi?
Jak zrobić ciasto na pączki: porady na idealne pączki, które zawrócą Ci w głowie!
Jak zrobić ciasto na pączki: porady na idealne pączki, które zawrócą Ci w głowie!
Szybki piernik z dżemem - przepis
Tradycyjne ciasta na Boże Narodzenie: sernik, makowiec, ciasteczka, pierniki, kutia
Jak uratować zwarzony krem
Jak uratować zwarzony krem?
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite

×
logo winiary

Zarejestruj się w Klubie WINIARY

Dołącz do Klubu!
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu