W zestawieniu umieściliśmy 10 doskonałych ciast. Kolejność w rankingu jest subiektywna, bo każdy przepis jest wyjątkowo smaczny. Na liście znalazły się ciasta drożdżowe, serniki, torty, a nawet ciasto bez pieczenia. Zachęcamy do wypróbowania każdego przepisu.
10. miejsce: Szybka szarlotka
Polska słynie z produkcji jabłek, więc nic dziwnego, że w naszej tradycji kulinarnej są one ważnym składnikiem. Najpopularniejsze ciasto z jabłkami to właśnie szarlotka. Receptur na szarlotkę jest wiele zarówno z pokrojonych jabłek, jak również z tartych albo przerobionych na mus. Nasz ranking otwiera jednak wyjątkowy przepis na szarlotkę, który można przygotować bardzo szybko - zaledwie w godzinę. Do stworzenia ciasta potrzeba cukru, jajka, masła, proszku do pieczenia oraz… Majonezu WINIARY. Dopełnieniem przepisu są jabłka i wiórki kokosowe.
9. miejsce: Sernik na zimno z jagodami
To następne ciasto, które przygotujesz bardzo łatwo. Nie potrzebujesz nawet piekarnika. Spód sernika zrobiony jest z herbatników, a kolejne warstwy - z twarogu wymieszanego z cukrem i śmietaną oraz z galaretki. Świeże owoce idealnie sprawdzą się jako dekoracja. Pamiętaj tylko, że od przygotowania potrzeba około czterech godzin w lodówce, żeby ciasto odpowiednio stężało.
8. miejsce: Mazurek kajmakowy
Kolejna propozycja to klasyczne ciasto przygotowywane z okazji świąt wielkanocnych. W mazurku ciasto jest kruche i chrupiące, a kajmakowa masa wyjątkowo słodka. Doskonale smakuje z bakaliami.
7. miejsce: Amerykańskie brownie
Ciasto znane i lubiane na całym świecie. Jest intensywnie czekoladowe, a przy tym miękkie i puszyste. Brownie można jeść z konfiturą o smaku malinowym lub porzeczkowym albo z bitą śmietaną i lodami. Pieczenie zajmuje około 25 - 30 minut, więc to dobry pomysł na szybki deser z wykorzystaniem podstawowych składników dostępnych na co dzień w domu.
6. miejsce: Sernik krakowski
Tego ciasta nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu. Przypadnie do gustu tym, którzy cenią serniki z rodzynkami i tradycyjne, staropolskie rozwiązania. Wypiek jest puszysty i sycący. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole.
5. miejsce: Makowiec zawijany
Następny klasyczny przepis często trafiający na świąteczny stół. Wymaga dużo pracy i uwagi, ale warto skupić się na detalach, żeby osiągnąć spektakularny efekt. Starannego przygotowania wymaga ciasto drożdżowe, jak również masa makowa, którą trzeba kilkakrotnie przemielić i nie żałować dodatków, takich jak rodzynki, bakalie czy skórka pomarańczowa.
4 miejsce: Sernik pistacjowy
To ciasto łączy tradycję z nowoczesnością. Docenią je miłośnicy klasycznych serników, jak również fani modnych ostatnio deserów z pistacjami. Sernik pistacjowy piecze się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu jest sprężysty i lekki. Na górze może się znaleźć polewa z białej lub ciemnej czekolady albo lukier.
3. miejsce: Tort orzechowo kokosowy
Na najniższym miejscu podium znajduje się przepis na przepyszny tort. Kompozycja stworzona z bloku orzechowego, blatu kokosowego oraz wspaniałego kremu czekoladowego to idealny deser. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.
2. miejsce: Tort urodzinowy WINIARY
Na drugim miejscu uplasował się wspaniały urodzinowy tort. Może się sprawdzić także do świętowania innych wyjątkowych okazji. Ma klasyczną, warstwową konstrukcję. Kolejne warstwy tworzy kawowo-czekoladowe ciasto i kokosowo-budyniowy krem. Ciasto piecze się w dużej tortownicy i dekoruje dowolnymi owocami.
1. miejsce Beza pavlova z kremem budyniowym
To najbardziej znany na świecie deser z bezą. Charakterystyczna krucha i chrupiąca powierzchnia deseru powstaje z ubitych jaj z dodatkiem cukru, skrobi i soku z cytryny. Przygotowując ten przepis trzeba dobrze kontrolować temperaturę pieczenia. 180 stopni w piekarniku powinno być tylko przez pierwsze 5 minut. Potem przez prawie dwie godziny piecze się bezę w znacznie niższej temperaturze - 130 stopni. Uzupełnieniem kruchego ciasta o perłowej barwie jest delikatny krem budyniowy o owoce. Deser obłędnie smakuje, a przy tym jeszcze efektownie wygląda. Może być popisowym daniem na szczególne okazje.
Ciasta z kremem i galaretką na zimno należy zawsze przechowywać w lodówce. W sezonie zimowym, gdy brakuje miejsca, często praktyką jest wystawienia ich również na balkon, gdy tam panuje podobna temperatura jak w lodówce. Kruche ciasta, takie jak makowiec, najlepiej trzymać zamknięte w pojemniczku z przykryciem, żeby nie wyschły.
Przede wszystkim pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji oraz wykonywaniu wszystkich czynności we właściwej kolejności. Częstym błędem jest także nieodpowiednia temperatura składników. W wielu przepisach można znaleźć wskazówkę, żeby mleka lub jaja były w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, żeby wcześniej wyjąć je z lodówki - wtedy nie będą zbyt zimne.
Jest wiele sposobów na idealną dekorację ciasta. Bardzo dobrze sprawdzają się barwne owoce. Malinom i truskawkom na cieście czasem towarzyszą listki mięty. Cenionym dodatkiem są też wiórki kokosowe i rozmaite kolorowe posypki.