Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu

Porady

Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu

Sushi, czyli tradycyjne japońskie danie, na dobre zagościło w polskiej kuchni. W całym kraju możemy znaleźć wiele restauracji serwujących ten przysmak, jednak bez problemu przygotujemy go ta…

dowiedz się więcej >
Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli

Porady

Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli

Każdy z nas może znać inne sposoby na krojenie cebuli bez łez, jednak nie wszystkie z nich się sprawdzają. U ciebie za każdym razem ta czynność kończy się płaczem? Na szczęście istnieją też …

dowiedz się więcej >
Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!

Porady

Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!

Aromatyczny, soczysty i smakowity – taki powinien być idealny schab. Można go upiec w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym, wcześniej marynując mięso w przyprawach. Jak upiec schab, aby nie b…

dowiedz się więcej >
Temperowanie czekolady

Porady

Temperowanie czekolady

Jeśli kupujemy czekoladki czy batoniki oblane idealnie gładką czekoladą, możemy być pewni, że była temperowana. Dzięki temu procesowi czekolada jest błyszcząca i trwalsza, ale też łatwo się …

dowiedz się więcej >
Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?

Puszysty, stanowiący jednolitą masę i wyrośnięty – takie cechy, poza oczywiście wyjątkowym smakiem, najbardziej cenimy w domowych sernikach. Dlaczego sernik opada po upieczeniu? Jak piec ser…

dowiedz się więcej >
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje

Inspiracje

Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje

Dekoracje potraw w ostatnich latach zaczęły zyskiwać na znaczeniu. Ozdabianie naszych talerzy stało się ważne, ponieważ przyrządzenie smacznego dania i poczęstowanie nim bliskich to powód do…

dowiedz się więcej >
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?

Porady

Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?

Luksusowe i trudno dostępne składniki wykorzystywane w kuchni od wieków działają na ludzką wyobraźnię. Nie inaczej jest z przyprawami. Przez wiele lat Europejczycy, którzy pragnęli wprowadzi…

dowiedz się więcej >
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?

Porady

Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?

Jesień w pełni, a to oznacza, że na targach i w sklepach króluje dynia! Odmiany, jakie tam znajdziemy, są naprawdę rozmaite, tak samo jak potrawy, które możemy z nich przygotować. Przetwory …

dowiedz się więcej >
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?

Porady

Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?

Sernik to z pewnością jeden z najpopularniejszych wypieków, który króluje na naszych stołach. Pieczemy go często i chętnie delektujemy się jego smakiem. O czym musimy pamiętać, zanim zabierz…

dowiedz się więcej >
Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Porady

Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Każda pora roku ma swoje wyjątkowe kulinarne akcenty. Jesień nie stanowi pod tym względem wyjątku! Jesienne warzywa i owoce dostarczają nam wielu interesujących inspiracji. Dowiedz się, jak …

dowiedz się więcej >
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Porady

7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Żegnamy lato i witamy jesień, która przyniesie nam chłodniejsze dni, deszczową pogodę i... fantastyczne doznania kulinarne! Jeśli chodzi o te ostatnie, trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek …

dowiedz się więcej >
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Porady

Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Korzeń imbiru ma wszechstronne zastosowanie. Używa się go przede wszystkim jesienią i zimą, czyli w sezonie największej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Herbata z imbirem doskonale …

dowiedz się więcej >
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Porady

Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Mówi się, że przygotowanie idealnego steku to prawdziwa sztuka. Kierując się kilkoma najważniejszymi zasadami, będziemy mogli ją opanować do perfekcji. Sprawdź, jak przygotować stek, który z…

dowiedz się więcej >
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

Porady

Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

W niedzielę rosół, w poniedziałek – pomidorowa! Brzmi znajomo? Czasem warto przełamać ten schemat i stworzyć inne pyszne dania na uniwersalnej bazie. Jarzynowa, ogórkowa, fasolowa czy zupa p…

dowiedz się więcej >
Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Porady

Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Słupki, paski, zapałki – tak możemy opisać technikę krojenia warzyw julienne. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej, która miała ogromny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych w inn…

dowiedz się więcej >
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Porady

Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Kuwertura należy do jednego z najbardziej wykwintnych składników w cukiernictwie. Różni się od zwykłej czekolady, ponieważ jest bardziej wymagająca w przygotowywaniu deserów. Czym tak napraw…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Porady

Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Ciecierzyca ma mnóstwo zastosowań, nie tylko w daniach wegetariańskich i wegańskich, lecz także tych mięsnych. Choć cieciorka, bo bywa też tak nazywana, jest łatwo dostępna w sklepach w wers…

dowiedz się więcej >
Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Porady

Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Trudno wyobrazić sobie lepsze pożegnanie lata niż spotkanie przy ognisku. To doskonała recepta na dobrą zabawę w chłodniejsze wieczory! Na prawdziwym ognisku nie może oczywiście zabraknąć py…

dowiedz się więcej >
Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Porady

Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Kapusta kiszona jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów kuchni polskiej. Bigos i surówka z kiszonej kapusty od wieków królują na naszych stołach, ale ten składnik ma znacznie wię…

dowiedz się więcej >
Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?

Porady

Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków?

Ogórki kiszone stanowią ważny element naszego jadłospisu. Chętnie sporządzamy zapasy na zimę. Jak zrobić ogórki kiszone, by cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem przez kilka miesięcy? Jaki…

dowiedz się więcej >
Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

Porady

Zakiś to! Co i jak kisić na zimę?

W czasach, gdy świeże warzywa występowały w naszym klimacie wyłącznie wiosną, latem i wczesną jesienią, w każdym gospodarstwie domowym robiono zapasy na zimę w postaci kiszonek. Sprawdź, dla…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?

Porady

Jak zrobić zakwas buraczany na wigilijny barszcz?

Wbrew pozorom zakwas z buraków nie jest trudny w wykonaniu. Należy jednak trzymać się określonych zasad, by powstał idealny w smaku. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kilka tygodni przed wi…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?

Porady

Jak mrozić grzyby na zimę, żeby nie były gorzkie?

Mrożenie to zdrowy i popularny sposób przechowywania i magazynowania żywności. Gdy chcemy cieszyć się smakiem swoich ulubionych potraw przez cały rok, warto zamrozić sezonowe produkty. Należ…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności

Porady

Jak mrozić jedzenie? Sprawdzone zasady mrożenia żywności

Nie ma uniwersalnych zasad mrożenia dobrych dla wszystkich produktów spożywczych. Inaczej przebiega to w przypadku mrożenia mięsa, warzyw, owoców i gotowych dań. Jednak warto kierować się ki…

dowiedz się więcej >
Gotowanie kukurydzy. Jak długo gotować kukurydzę?

Porady

Gotowanie kukurydzy. Jak długo gotować kukurydzę?

Kukurydza to składnik wielu dań mięsnych i wegetariańskich. Sprawdza się zarówno w sałatkach ze świeżych warzyw, jak i na ciepło w gulaszu, zupach, a nawet plackach warzywnych. Jeżeli tylko …

dowiedz się więcej >
Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?

Porady

Jak czyścić i przechowywać kurki na zimę?

Kurki to grzyby o wyjątkowym lekko pieprzowym smaku i aromacie. Można z nich stworzyć wyśmienite sosy do mięs i ryb, farsz do pierogów lub dodać do makaronu czy tarty. Sezon na kurki jest kr…

dowiedz się więcej >
Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku

Porady

Jak suszyć i przechowywać grzyby na zimę? Suszenie tradycyjne i w piekarniku

Sos grzybowy, bigos, kapusta, farsz na pierogi… Wszystkie łączy jedno – nie mogą powstać bez wykorzystania suszonych grzybów! Nadają one wyjątkowej głębi smaku zwłaszcza zupom i sosom. Dania…

dowiedz się więcej >
Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?

Porady

Jak marynować grzyby w occie i do czego je wykorzystać?

Lubisz klasyczny smak marynowanych grzybów? A może wolisz ostrą lub słodko-kwaśną wersję? Każdy z nas ma swój ulubiony smak – a ten zależy często od rodzaju grzybów, proporcji marynaty wykor…

dowiedz się więcej >
Czy miód może się zepsuć? Jak rozpuścić miód i rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Porady

Czy miód może się zepsuć? Jak rozpuścić miód i rozpoznać, czy jest prawdziwy?

Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niektórych posiłków bez choćby łyżeczki miodu. Jest on popularnym dodatkiem nie tylko do kanapek, lecz także porannej owsianki, wielu ciast, naleśników …

dowiedz się więcej >
Przetwory z winogron na zimę

Porady

Przetwory z winogron na zimę

Winogrona mają w naszym kraju wielu fanów, jednak tak naprawdę możemy się nimi cieszyć tylko przez kilka miesięcy. Co zrobić, by smak tych pysznych owoców towarzyszył nam przez cały rok? Odp…

dowiedz się więcej >