Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jak ugotować makaron sojowy

Porady

Jak ugotować makaron sojowy

Makaron sojowy, wbrew swojej nazwie, produkowany jest nie z soi, a ze skrobi fasoli mung, batatów lub skrobi ziemniaczanej. Ma wiele zalet – przede wszystkim jest bardzo prosty w przygotowan…

dowiedz się więcej >
3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść

Porady

3 pomysły na dania z serem ricotta – dlaczego warto go jeść

Ricotta to ser z mleka krowiego. Charakteryzuje się lekko słodkawym i delikatnym smakiem. Doskonale komponuje się zarówno ze słonymi, jak i słodkimi składnikami,jednak warto go również jeść …

dowiedz się więcej >
5 sposobów na szybkie krojenie arbuza

Porady

5 sposobów na szybkie krojenie arbuza

Arbuza kroimy najczęściej w tak zwany &#34uśmiech&#34 – duże, szerokie ćwiartki. Jednak istnieje kilka innych sposobów na szybkie pokrojenie arbuza bez wielkiego bałaganu w kuchni. Warto zad…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Porady

Jak zrobić domowy jogurt naturalny

Domowy jogurt wyróżnia się kremową konsystencja i wyjątkowym smakiem. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Nie ma konieczności kupowania specjalnych szczepów bakterii – wystarczy t…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak

Porady

Jak mrozić truskawki, aby zachować ich smak

Sezon na truskawki trwa stosunkowo krótko, dlatego warto je zamrozić i cieszyć się ich smakiem również zimą. Mrożenie nie jest trudne, jednak należy poświęcić trochę czasu na przygotowanie t…

dowiedz się więcej >
Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta

Porady

Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta

Wędzenie szynki może być nie lada wyzwaniem, jednak trzymając się kilku głównych zasad, prawdziwi miłośnicy mięsa poradzą sobie z tym zadaniem. Proces jest czasochłonny i wymaga nico cierpli…

dowiedz się więcej >
Jak szybko ugotować marchew do obiadu

Porady

Jak szybko ugotować marchew do obiadu

Z marchwi można zrobić pyszne przystawki, przekąski, surówki, a także przyrządzić wersję gotowaną jako pyszny dodatek do obiadu. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego warzywa – march…

dowiedz się więcej >
Jak jeść papaję

Porady

Jak jeść papaję

Nie tylko znakomicie smakuje, ale również pięknie wygląda. Papaja to egzotyczny owoc, który obecnie jest łatwo dostępny w naszym kraju. Ma słodki smak, ale nadaje się również do przygotowywa…

dowiedz się więcej >
Jak wyczyścić przypalony garnek

Porady

Jak wyczyścić przypalony garnek

Zbyt wysoka temperatura, chwila nieuwagi i na dnie garnka pojawia się czarna spalenizna… Jednak nie trzeba od razu spisywać garnka na straty! Wystarczy tylko szybko zareagować i wykorzystać …

dowiedz się więcej >
3 sposoby na wyklarowany rosół

Porady

3 sposoby na wyklarowany rosół

Początkujący kucharze mogą mieć problem z ugotowaniem idealnego, klarownego rosołu. Czasami pomimo wielu starań, wychodzi zbyt tłusty i mętny. Istnieje jednak kilka sposobów na przygotowanie…

dowiedz się więcej >
Jak zdjąć skórkę z papryki

Porady

Jak zdjąć skórkę z papryki

Papryka należy do uniwersalnych warzyw, można z niej zrobić pyszne sałatki, zupy, faszerować i jeść z kanapkami. Jednak nie należy do lekkostrawnych, dlatego warto pozbawić ją skórki. Jak zd…

dowiedz się więcej >
Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie

Porady

Jak obierać ogórki, aby nie były gorzkie

Świeże, aromatyczne i jędrne ogórki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Jednak cały czar pryska, jeżeli trafimy na gorzki egzemplarz, który może popsuć smak całej potrawy. Na szczęście is…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić szpinak na zimę

Porady

Jak mrozić szpinak na zimę

Latem chętnie kupujemy świeże owoce i warzywa. Ich smak i aromat możemy zachować także na zimę, dzięki mrożeniu. Szpinak jest rośliną bardzo uniwersalną, sprawdzi się zarówno do naleśników, …

dowiedz się więcej >
Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy

Porady

Jak drylować czereśnie i wiśnie bez drylownicy

Wiśnie i czereśnie to owoce, na które warto czekać cały rok. Doskonale smakują jako dodatek do owsianki, naleśników, smoothie, a także kompotu. Mają niestety pewną wadę, czyli pestki. Na szc…

dowiedz się więcej >
Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory

Porady

Pasteryzacja – jak pasteryzować przetwory

Chcesz cieszyć się smakiem owoców i warzyw przez cały rok? Możesz przedłużyć ich trwałość za pomocą pasteryzacji! Domowe przetwory na zimę warto zacząć przygotowywać już latem, kiedy mamy do…

dowiedz się więcej >
Co to jest blanszowanie i jakie produkty można blanszować

Porady

Co to jest blanszowanie i jakie produkty można blanszować

Blanszowanie, jest jednym z najszybszych sposobów obróbki cieplnej żywności. Dzięki krótkotrwałym zanurzeniu warzyw lub niektórych owoców we wrzątku, a następnie w bardzo zimnej wodzie, zach…

dowiedz się więcej >
Ułożenie sztućców na stole – savoir-vivre

Porady

Ułożenie sztućców na stole – savoir-vivre

Oznaczające z języka francuskiego „znajomość życia” savoir-vivre, to zasady zachowania się w określonych sytuacjach, które świadczą o naszym wychowaniu oraz kulturze osobistej. Savoir-vivre …

dowiedz się więcej >
6 rodzajów orzechów, które warto jeść

Porady

6 rodzajów orzechów, które warto jeść

Od wielu wieków orzechy są ważnym elementem naszej diety. Doceniamy je nie tylko za wspaniały smak, ale także za ogromne wartości odżywcze, które w sobie skrywają. Ze wszystkich bakalii są o…

dowiedz się więcej >
Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso

Porady

Jak szybko i prawidłowo rozmrozić mięso

Zamrażanie mięsa jest najlepszym sposobem na jego dłuższe przechowywanie. Chroni je przed zepsuciem oraz szkodliwymi dla ludzkiego zdrowia bakteriami i zarazkami. Odpowiednio spakowane kawał…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić idealną bezę

Porady

Jak zrobić idealną bezę

Niemal każdy amator deserów doskonale zna smak bezy. Słodka, przyjemnie rozpływająca się w ustach, wyjątkowo delikatna i krucha… jest pyszna nie tylko sama, ale również jako składnik wielu w…

dowiedz się więcej >
Jak gotować soczewicę

Porady

Jak gotować soczewicę

Soczewica jest jedną z pierwszych roślin uprawianych przez człowieka. Jej delikatny smak i ogromne wartości odżywcze doceniano już 10 tysięcy lat przed narodzeniem Chrystusa, a w czasach świ…

dowiedz się więcej >
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad

Porady

Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad

Makaron jest jednym z najbardziej znanych i najczęściej stosowanych produktów spożywczych na świecie. Dodajemy go do zup, sosów, zapiekanek i wielu innych potraw – zarówno wytrawnych jak i s…

dowiedz się więcej >
Jak spienić mleko do kawy

Porady

Jak spienić mleko do kawy

Kawa jest jednym z ulubionych i najczęściej pitych napojów na świecie. Uwielbiamy ją za wspaniały smak, aromat oraz dodające energii właściwości. Ogromna popularność kawy sprawiła, że zaparz…

dowiedz się więcej >
Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów

Porady

Jak otworzyć wino bez korkociągu? Kilka sprawdzonych sposobów

Dobre towarzystwo zebrane, zabawa rozkręca się w najlepsze, na stole obok przekąsek ląduje butelka wina ale… nagle się okazuje, że nie ma jej czym otworzyć. Wielu z nas było już w takiej syt…

dowiedz się więcej >
Jak uratować przesoloną zupę

Porady

Jak uratować przesoloną zupę

Zupy królują na polskim stole od wielu lat. Uwielbiamy gotować zarówno delikatne wywary, gęste kremy, jak i sycące zupy gulaszowe. Jednak czasami podczas przygotowania okazuje się, że danie …

dowiedz się więcej >
Jak zrobić karmel

Porady

Jak zrobić karmel

Fantastyczny smak, cudowny zapach i piękny, złocisto-brązowy kolor. Z tym kojarzy nam się karmel – produkt, któremu nie potrafi się oprzeć żaden łasuch. W naszej kuchni znajduje szerokie zas…

dowiedz się więcej >
Popularne zamienniki cukru białego do potraw i dań

Porady

Popularne zamienniki cukru białego do potraw i dań

Biały cukier jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych. Dodawany jest niemal do wszystkich rodzajów potraw – ciast, deserów, pieczywa i napojów. Często podkreśla także smak…

dowiedz się więcej >
Jak gotować komosę ryżową

Porady

Jak gotować komosę ryżową

Znana i doceniana na świecie komosa ryżowa, znajduje się w czołówce najzdrowszych roślin spożywanych przez człowieka. Uprawiana już 5000 lat temu w Ameryce Południowej, nazywana była „złotem…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić syrop z cebuli

Porady

Jak zrobić syrop z cebuli

Cebula to niezwykle popularne warzywo, obecne w praktycznie każdym jadłospisie. Znakomicie podkreśla smak potraw i pasuje do wielu dań. Używana jest nie tylko w celach kulinarnych, lecz takż…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować kaszę jaglaną

Porady

Jak ugotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana doskonale komponuje się z wytrawnymi daniami w towarzystwie mięsa lub warzyw. Może również stanowić bazę słodkich deserów, śniadań z owocami lub zup. Jednak aby uzyskać idealną…

dowiedz się więcej >