Inspiracje

Sezon na rabarbar i truskawki

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Sezon na rabarbar i truskawki przypada mniej więcej w tym samym czasie. Jest krótki, to jedyny moment w roku, kiedy są świeże i powinniśmy się nimi objadać.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Truskawki i rabarbar idealnie ze sobą współgrają. Pasują do deserów na zimno takich jak sernik, jogurty, lody, jak i na ciepło pod kruszonką, czy w tartach. Poniżej kilka wskazówek jak je podawać, łączyć i na co uważać: 

  • Duet truskawka i rabarbar lubi towarzystwo przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia. Lubi również dodatki jak pomarańcze, nabiał (jogurt, śmietana, maślanka), kwiaty jadalne (rumianek, akacja, młode pędy sosny…)
  • Liście rabarbaru są trujące, natomiast łodygi, obrane, jak najbardziej jadalne.
  • Ciekawostka! Rabarbar jest… warzywem a nie owocem. Często mylony ze względu na to, że używany jest głównie do deserów czy kompotów.
  • W formie słodko-kwaśnego dodatku (czatnej) czy duszony z innymi warzywami stanowi idealne towarzystwo dla pieczonych i smażonych mięs, szczególnie wieprzowiny, wołowiny i kaczki.
  • Rabarbar można jeść na surowo! Pokrojony na cienkie słupki albo paseczki, obtoczony w cukrze stanowi dobrą i zdrową alternatywę dla przemysłowych słodko-kwaśnych żelek.

Sprawdź nasze pomysły na dania z truskawkami i rabarbarem: 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!