Porady

Zero waste w kuchni

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Zero waste w kuchni to podejście, w którym wykorzystujemy do gotowania, rzeczy dotychczas uznawane za odpady.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Kupując warzywa zwracaj uwagę jak wyglądają ich liście. Dzieki temu będzie można wykorzystać je w kuchni, by nie produkować zbyt wielu odpadów. 

Jeśłi kupujesz rzodkiewkę, wybieraj taką, która będzie miała ładne, zielone liście. Są jadalne! Wystarczy je dobrze umyć i wysuszyć, świetnie nadadzą się do sałatek, pesto lub tart:

  • PESTO - Do jednego sporego bukietu liści rzodkiewki dodaj pestki słonecznika lub płatki migdałów, oliwę, ser dojrzewający jak grana padano czy parmezan i zblenduj na gładką masę. 
  • TARTA - Francuska quiche lorraine, czyli tarta na kruchym spodzie z masą na bazie śmietanki i jajka. Liście rzodkiewki dodaj do masy wraz z ulubionymi dodatkami jak np. smażony boczek, wędzony łosoś lub pstrąg, siekane zioła takie jak szczypiorek, pietruszka czy koperek. 
  • ZUPY KREM - Ugotuj ziemniaki (jest teraz sezon na młode ziemniaki, więc warto skorzystać), dodaj bulion, jednego pora i liście rzodkiewki i zblenduj na krem. Serwuj ze świeżym kozim serem. 

 W kuchni możesz z powodzeniem wykorzystać też:

- liście marchewki (w ten sam sposób jak liście rzodkiewki);

- liście botwinki - do sałat, krótko smażone jak szpinak, do gołąbków: siekane jako farsz, lub całe, zamiast liści kapusty, do zawinięcia;

- łodygi ziół, takich jak natka pietruszki, kolendra, czy koperek, do aromatyzowania rosołów, bulionów, zup, sosów, do zmiksowania razem z liśćmi na szybkie pesto. 

- obierki z rabarbaru - mają dużo witamin oraz ten niepowtarzalny różowo-czerwony kolor! Zalej obierki wodą, skrop cytryną i dopraw łyżką cukru. Gotuj ok 15 min, aż woda stanie się różowa. Możesz pić na ciepło, jako kompot, lub schłodzić i serwować jako lemoniadę, idealną na upalne dni.

Jeśli masz kilka "zmęczonych” truskawek, kwiaty z czarnego bzu lub kwiaty akacji, dodaj podczas gotowania, dodadzą pysznego aromatu :)

 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!