Porady

Jakie mięso dodać do rosołu?

Rosół można przygotować na bazie wielu rodzajów mięsa: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi, kaczki. Ważne, aby używane kawałki mięsa były dość tłuste.

Najbardziej aromatyczny będzie rosół przygotowany z mięs mieszanych, np. drobiowo-wołowy.

Do rosołu dodaj mięso:

  • porcję rosołową, czyli korpus, udka i skrzydełka kurczaka, 
  • ok. 400 gramów mięsa wołowego (np. szponder, łata, mostek lub karkówka),
  • szyję indyka. 

Niektórzy dodają także kurze podroby: serca lub żołądki.

Taka mieszanka mięs sprawi, że Twój rosół będzie intensywny, głęboki w smaku i aromatyczny. Pamiętaj, aby do rosołu dodawać mięso świeże lub dobrze rozmrożone oraz dokładnie umyte.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!