Porady

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Ubijanie śmietany na sztywno czasami może nastręczyć w kuchni nerwów, kiedy śmietana za nic nie chce uzyskać pożądanej konsystencji. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby!

Po pierwsze, wybierz tłustą śmietanę - 30% lub 36%.

Po drugie, kluczem do ubicia śmietany jest odpowiednia temperatura - śmietana musi być dobrze schłodzona. Przed ubijaniem wstaw ją na kilka godzin do lodówki, a najlepiej schłodź także miskę, w której będziesz ubijać (preferowana jest metalowa lub szklana) oraz mieszadła miksera.

Jak miksować śmietanę:

  • Zacznij od najwyższych obrotów i miksuj około dwie minuty. 
  • Po tym czasie możesz dodać cukier puder, a następnie mieszaj dalej na średnich obrotach kolejne 2-3 minuty.
  • Śmietana jest ubita, kiedy po wyjęciu mieszadeł na środku utworzy się sztywny czubek.

Uważaj, aby nie miksować zbyt długo, aby nie zaczęły się tworzyć grudki masła.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!