Porady

Jak obrać pomidora?

Pomidor z racji tego, że ma dość twardą i mocno przylegającą do miąższu skórkę nie jest wcale prosty do obrania. Dlatego, aby to zrobić najlepiej posłużyć się sposobem - sparzyć go.

Jak sparzyć pomidora? 

  • Wykonaj na pomidorach od góry kilka delikatnych nacięć, tak aby na skórce postały krzyżyki. Użyj do tego celu ostrego noża, aby cięcie było płytkie, ale skuteczne.
  • Umieść warzywa w misce, a następnie zagotuj w czajniku sporą ilość wody.
  • Pomidory zalej wrzątkiem i odczekaj ok 20 sekund.
  • Następnie odlej wrzątek i przepłucz warzywa zimna wodą.
  • W miejscach krzyżyków skórka powinna już odchodzić, reszta pójdzie już jak z płatka!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!