Porady

Jak gotować szparagi?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Nie ważne czy wybierasz ich białą, czy zielona odmianę – sukces zależy od sposobu ich gotowania. Istnieje wiele metod przygotowania szparagów. Dowiedz się, jak je gotować, by nie okazały się gorzkie i poznaj alternatywne sposoby na ich przyrządzenie.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Pierwszy krok: jak przygotować szparagi?

Zanim szparagi zostaną poddane obróbce termicznej, należy je odpowiednio przygotować.

Zastanawiasz się jak obierać szparagi? A może wcale nie musisz tego robić? Wszystko zależy od tego, jaki rodzaj warzyw masz w kuchni. Inaczej należy obchodzić się z cienkimi zielonymi i białymi warzywami, a inaczej z twardymi i grubymi. Ich odpowiednie przygotowanie pełni kluczową rolę i w dużej mierze od niego zależy ich późniejszy smak.

Jak gotować szparagi w tradycyjny sposób?

Jak ugotować szparagi, aby stały się miękkie i pozbawione goryczy? To proste. Najważniejszym czynnikiem jest czas gotowania i odpowiednia pozycja warzyw.

Szparagi gotuj w wysokim garnku, ustawione pionowo, tak by ich główki wystawały nad powierzchnię wody. Musisz uwzględnić również ich rodzaj. Zielone szparagi gotuj około 8-10 minut, białe – 12-15 minut. Ogólna zasada – im grubsze szparagi, tym dłużej należy je gotować. Pamiętaj, by nie przesadzić!

Gotowanie szparagów nie polega na biciu rekordów. Jeśli trwa zbyt długo, staną się bardzo miękkie i będą nie tylko rozpływać się w ustach, ale niestety również na talerzu, a nie o taki efekt nam chodzi...

Szparagi al dente

Wiele osób uważa, że szparagi najlepiej smakują al dente, gdy są lekko chrupiące. Jesteśmy skłonni przyznać im rację, szczególnie gdy po długiej zimie mamy ochotę na świeże, chrupiące warzywa. Jak zrobić szparagi al dente?

Wystarczy, że będziesz je gotować nieco krócej. Sekret tkwi w wyczuciu momentu, w którym warzywa wystarczająco się ugotują, ale nie staną się całkowicie miękkie. Dlatego warto na bieżąco sprawdzać ich twardość. Jest jeszcze jedna wskazówka ułatwiająca gotowanie szparagów al dente – po wyjęciu z wody powinny mieć apetyczny, intensywny zielony lub kremowy kolor.

Szparagi na parze

Innym ciekawym sposobem na przygotowanie szparagów, jest gotowanie ich na parze. Zwolnicy tej metody zwracają uwagę, że warzywa stają się w ten sposób miękkie, ale nie rozpadają się. Zachowują najwięcej wyjątkowego smaku i aromatu, bo nie nasiąkają wodą. Zwykle wystarczy gotować je około 10 minut, chociaż wszystko zależy od rodzaju szparagów. Ponadto, korzystając z tej metody, nie musisz martwić się o ciągłe doglądanie warzyw.

Jak ugotować szparagi na parze? Oczywiście bez dodatku soli i tłuszczu, którymi możesz wzbogacić smak warzyw później. Polecamy również szparagi w towarzystwie aromatycznych ziół. Wówczas warto podawać je na przykład z masłem lub szynką. Podane w ten sposób mogą stanowić dodatek do wielu dań lub pyszną przekąskę.

Co jeszcze warto wiedzieć o szparagach?

Miłośnikom szparagów prezentujemy na koniec 3 ważne wskazówki:

  1.  Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca. W tym czasie warto polować na wczesne warzywa. Jak rozpoznać młode szparagi? Powinny charakteryzować się sprężystością, a ich główka pozostawać zamknięta.
  2. Wybieraj cieńsze warzywa, ponieważ grubsze są twardsze i bywają łykowate.
  3. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie szparagów – by zachowały świeżość, należy trzymać je w lodówce otoczone wilgotną ściereczką.

Szparagi są pyszne, zawierają wiele cennych składników i są lekkostrawne, dlatego wspaniale wpiszą się w wiosenne menu. Tym bardziej teraz, gdy wiesz, jak prawidłowo je przyrządzić!

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!