Porady

Co dodać do robienia ogórków kiszonych?

Do przygotowania 3 litrowych słoików ogórków kiszonych potrzebujesz tylko kilku składników:

  • koper włoski z łodygą (3 gałązki), 
  • czosnek (6 ząbków), 
  • świeży chrzan (3 kawałki po ok 3 cm), 
  • ogórki gruntowe (1 kg).

Potrzebne będą też czyste, niezniszczone słoiki oraz sól kamienna (2 łyżki) i woda (2 litry) do przygotowania zalewy.

Smak ogórków to kwestia indywidualna. Wraz z kolejnymi próbami możesz eksperymentować z proporcjami składników oraz dodatkami (np. liśćmi dębu, wiśni, ziarnami gorczycy, czy przyprawami).  

Poniżej znajdziesz propozycje naszych przepisów na i z ogórkami kiszonymi: 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!