Porady

Jak gotować bób?

 Bób to jedno z tych warzyw, na które czekamy cały rok.

Jak ugotować go, by był idealny?

Zagotuj ok. 2-3 litry wody na 1 kg bobu i dodaj łyżkę soli. Jeśli lubisz, możesz doprawić wodę łyżeczką cukru lub świeżymi ziołami.

Bób gotuj ok. 10-20 minut od momentu wrzenia. Czas gotowania jest jednak indywidualny — wszystko zależy od osobistych preferencji. Wiele osób twierdzi, że najlepszy jest krótko gotowany — tzw. al dente. Odpowiednio miękki, ale jednocześnie wyraziście zielony i chrupiący. Inni z kolei lubią bób rozgotowany o konsystencji pasty. Decyzja należy do Ciebie.

Pamiętaj jednak, że im dłuższa obróbka termiczna, tym więcej traci wartościowych składników.

Najlepiej, jeśli po 10 minutach od czasu do czasu wyciągniesz z garnka jedno ziarnko i sprawdzisz, czy konsystencja jest dla Ciebie odpowiednia.

Warto zaznaczyć, że bób młody dochodzi szybciej, a stary wymaga dłuższego czasu gotowania.

Gotowy bób jest doskonały jako przekąska, składnik sałatki lub z masłem i czosnkiem, jako dodatek do dania głównego.

Sprawdź nasze pomysły na przepisy z bobem: 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!