Porady

W jaki sposób zrobić marynatę suchą?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Sprawdź jak przygotować mieszankę ziół dla marynowania różnych potraw.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Marynaty mają szerokie działanie, gdyż poprawiają walory smakowe potrawy, nadają im kruchość i soczystość, a także ułatwiają trawienie. 

Marynaty suche to mix ulubionych suszonych i kruszonych ziół oraz przypraw w dowolnych proporcjach. Taką mieszanką natrzyj dowolne produkty, które zamierzasz grillować i odstaw w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

Do ziół i przypraw możesz dodać różne rodzaje sypkich herbat, czy dobrej jakości świeżo mieloną kawę.

Polecam natrzeć antrykot bez kości mieszanką nasion kolendry, kuminu, słodkiej papryki, płatków chilli, oregano i zmielonej kawy. Po godzinie wrzuć na grilla. Spróbuj, a przekonasz się, że kawę nie tylko się pije, ale też świetnie nadaje się do gotowania :)

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!