Inspiracje

Grillowane owoce

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Ananas, arbuz, brzoskwinia, banan i gruszka - sprawdź jak je zgrillować

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Owoce pokrój na grube plastry, kostki, połówki lub ćwiartki i nabij na patyczki.

Banany możesz grillować całe, ze skórą. Natnij skórę głęboko i wsadź w nacięcia 2-3 kostki gorzkiej czekolady. Zawiń całość w folię aluminiową i grilluj ok 10 min. Zdejmij z grilla, odwiń z folii i serwuj z jogurtem, bitą śmietaną, lub świeżymi owocami.

Miękkie owoce jak truskawki, owoce leśne, obrane kawałki banana, winogrona itp. również możesz grillować, jednak w tym przypadku należy je zawinąć w folię aluminiową tworząc rodzaj „papilotki”. Takie naczynko połóż na ruszcie i grilluj do 10 min. Serwuj z zabajone, jogurtem, jako dodatek do gofrów czy naleśników.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!