Inspiracje

Przepis na dobry stek wołowy

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Poznaj tajemnice dobrego steku:

  • Stek wołowy należy wyjąć z lodówki minimum 30 min przed grillowaniem. Dzięki temu mięso będzie miało pokojową temperaturę i równomiernie się ugrilluje. Unikniesz tego, że stek po grillowaniu będzie ładnie zrumieniony z zewnątrz, a zimny i surowy w środku.
  • Steki należy położyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie. Następnie lekko posmarować olejem, aby nie przywierał do kratki.
  • Steki należy doprawiać solą tuż przed grillowaniem lub tuż przed jedzeniem.
  • Po grillowaniu stek należy odłożyć na kilka minut, aby odpoczął. To bardzo ważny etap i często pomijany. Dzięki temu soki w mięsie równomiernie się rozejdą a steki będą jędrne i soczyste.

Poznaj nasze przepisy na dobry stek, nie tylko z grilla: 

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!