Porady

Jakie są rodzaje mąk?

W różnorodności polskich mąk można się pogubić. Na rynku mamy bowiem mąkę tortową, krupczatkę, luksusową, a także rozmaite inne mąki piekarnicze. Sprawdź co je różni.

Tym, co je różni, jest stopień przemiału i oczyszczenia. Delikatniejsza i bardziej biała mąka produkowana jest tylko z wewnętrznej części ziarna. Ciemniejsze mąki zawierają fragmenty zewnętrznej warstwy ziarna – jego osłonki. Typ mąki określa się przy pomocy numerów.

Co oznaczają numery używane przy nazwie mąki?

Ilość popiołu pozostałego po spaleniu 100 kilogramów mąki. Im mniej oczyszczona mąka, tym więcej substancji mineralnych, a tym samym – więcej popiołu pozostanie po jej spaleniu. Jeżeli po spaleniu 100 kilogramów mąki pozostanie 450 gramów popiołu, to mamy do czynienia z mąką typu 450.

Niskie numery, jak 400 i 450, oznaczają mąkę tortową, doskonałą do delikatniejszych wypieków, takich jak ciasta biszkoptowe, oraz do naleśników.

Mąka typu 500, do której zaliczają się krupczatka, mąka poznańska i wrocławska, ma więcej zastosowań. Używa się jej do bardziej zwartych ciast, kruchych ciasteczek oraz makaronów, jest też idealna do przygotowywania domowych klusek, pierogów, knedli i kopytek. To także odpowiedni typ mąki do zagęszczania sosów oraz zup.

Mąka typu 550, zwana także luksusową, jest najlepsza do wypieku ciast drożdżowych, racuchów i pączków.

Typ 650 to najwłaściwsza mąka do wyrobu ciemnych ciast, jak na przykład piernik, oraz bułek; jest także dobra do sporządzania zasmażek.

Wyższe numery, jak 750, 1400 czy 1850, oznaczają mąkę do wypieku chleba – im wyższy, tym ciemniejszy chleb. Z mąki typu 1850 wypieka się graham.

Najmniej przetworzone typy mąki, 2000 i 3000 służą do tradycyjnych wypieków, jak na przykład chleb na zakwasie.

W sklepach dostępne są także rozmaite typy mąk, tak zwanych niechlebowych, które zwykle dodaje się do mąki pszennej lub żytniej. Są to mąki wyrabiane np. z ziemniaków czy orzechów.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!