Porady

Jak uprażyć słonecznik

Słonecznik jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, takich jak sałatki czy zupy kremy. Może stanowić również samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Prażenie słonecznika nie jest skomplikowanym procesem, jednak należy uważać, aby nie przypalić ziaren. Jak uprażyć słonecznik na idealny złoty kolor?

Jak uprażyć słonecznik na patelni? Sprawdzone sposoby

Istnieją dwie metody przygotowywania słonecznika. Jedną z nich jest prażenie na patelni. Łuskane ziarna najlepiej przyrządzić na patelni z nieprzywierającą teflonową powłoką. Mamy do wyboru prażenie na suchej patelni lub na oliwie z oliwek.

W pierwszym przypadku należy wysypać ziarna na czystą, suchą patelnię, tak aby pokryły dno patelni cienką warstwą. Słonecznik prażymy na małym ogniu, a gdy zacznie nabierać złotego koloru, potrząsamy patelnią lub mieszamy ziarenka drewnianą łyżką. Dzięki temu ziarna ładnie się zarumienią ze wszystkich stron i nie przypalą.

A jak uprażyć słonecznik na tłuszczu? Wystarczy tylko wlać na patelnię cienką warstwę zimnej oliwy, dodać ziarenka, a następnie włączyć palnik. Po około 8 minutach słonecznik przybierze złoty kolor.

Szybkie i proste prażenie słonecznika w piekarniku

Prażenie słonecznika w piekarniku to równie proste i szybkie rozwiązanie. Ziarna należy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polać małą ilością oleju i w razie potrzeby posypać solą bądź innymi przyprawami. Słonecznik dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Prażenie zajmuje około 8-10 minut, jednak warto co jakiś czas wymieszać ziarna i sprawdzić, czy nie są zbyt mocno przyrumienione. Pestki można również uprażyć w piekarniku bez dodatku tłuszczu.

Jak uprażyć słonecznik na słodko? Prosty przepis na karmelizowane ziarna

Jeżeli chcemy nadać ulubionej sałatce nutkę słodkiego posmaku, warto przygotować karmelizowane ziarna. Słonecznik na słodko to również doskonała samodzielna przekąska, jak i dodatek do lodów lub innych deserów.

Jak uprażyć słonecznik na słodko? To bardzo proste! Należy przygotować łuskany słonecznik, cukier i odrobinę soli. W tym przypadku ziarna wrzucamy na suchą patelnię, włączamy palnik i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy odrobinę cukru i szczyptę soli. Zawartość patelni należy dobrze wymieszać, potrząsając patelnią lub mieszając drewnianą łyżką. Po kilku minutach cukier powinien się rozpuścić – wówczas przekładamy słonecznik do miseczki i pozostawiamy do wystygnięcia. Gotowe!

Najlepsze przepisy z dodatkiem prażonego słonecznika

Jeśli wiemy już, jak uprażyć słonecznik, warto wykorzystać go w przeróżnych pysznych daniach. Z ziarnami słonecznika świetnie komponuje się sałatka z suszonymi pomidorami i makaronem, sałatka z brokułem i jajkiem czy prosta sałatka z prażonym słonecznikiem i świeżymi warzywami.

Odpowiedź na pytanie, jak uprażyć słonecznik jest bardzo prosta, jednak należy uważać, aby nie przypalić ziaren, ponieważ będą gorzkie w smaku. Pestki słonecznika sprawdzą się w wielu daniach, dlatego warto przygotować ich większą ilość, wystudzić i przesypać do słoiczków lub plastikowych pojemniczków. Powinny być one szczelnie zamknięte, aby nie dostawała się do nich wilgoć – wówczas stracą swoją chrupkość.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!