Porady

Jak zrobić ganache – krem do ciast i mazurków?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Ganache (wym. ganasz) to sos/krem, który składa sią z czekolady i śmietanki, najcześciej 30%.

Jego przygotowanie polega na rozpuszczeniu czekolady (gorzkiej, białej lub mlecznej) w śmietance. 

Najpierw połam lub posiekaj czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W garnku dorowadź śmietankę do wrzenia, następnie wlej ją do miski z czekoladą i odstaw na minutę. Następnie wymieszaj na gładką masę.

Do ganache z gorzkiej czekolady można dodać kawałek masła (20 g masła na 100 g czekolady), co spowoduje, że będzie błyszczała.

Ganache można aromatyzować kawą, alkoholem lub przyprawami.

Ganache posłuży jako masa do mazurka, polewa do ciast, tortów czy babeczek, a po wystygnięciu będziesz mógł przygotować popularne trufle czekoladowe. 

PROPORCJE ŚMIETANKI I CZEKOLADY:

W zależności od rodzaju czekolady, proporcje czekolady i śmietanki zmieniają się:

Czekolada gorzka 70% kakao —> 100 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada mleczna —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady

Czekolada biała —> 50 ml śmietanki, 100 g czekolady.    

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!