Porady

Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc

W ostatnich latach sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych owoców. Walczący o klientów sprzedawcy oferują coraz to bardziej egzotyczne warzywa i owoce przywożone z odległych zakątków świata. Daje nam to możliwość poznania wielu ciekawych smaków oraz wypróbowania nowych potraw. Wśród zdobywających coraz większą popularność owoców na szczególną uwagę zasługuje niepozorny lecz pyszny kumkwat.

Co to jest kumkwat?

Kumkwat to owoc niewielkich rozmiarów, należący do grupy cytrusów. Jego ojczyzną są Chiny, jednak od wielu lat uprawiany jest również w obydwu Amerykach oraz w regionie basenu Morza Śródziemnego (zwłaszcza w Grecji).

Kumkwaty rosną na niewielkich, wiecznie zielonych, posiadających drobne kolce drzewkach lub krzewach. Mają cienką jadalną skórkę, wyglądem i kolorem przypominającą nieco tę znajdującą się na pomarańczy. Soczyste wnętrze owocu, podobnie jak w innych cytrusach, podzielone jest na wypełnione sokiem segmenty, w których mogą znajdować się małe pojedyncze pestki.

Jak jeść kumkwat?

Soczysty, delikatny miąższ pokryty cieniutką skórką o odcieniu pomarańczy – tak właśnie wygląda kumkwat. Jak jeść ten egzotyczny owoc? Wystarczy dokładnie go umyć, wytrzeć i… gotowe. Ze względu na swoje niewielkie rozmiary oraz delikatną skórkę kumkwaty spożywa się w całości i najczęściej na surowo. Ich słodko-kwaskowaty smak znakomicie pasuje także do wielu potraw, zarówno słodkich, jak i wytrawnych.

Kumkwaty doskonale nadają się jako składnik egzotycznych sałatek, soków owocowych, dżemów i marmolad. Na bazie tych aromatycznych owoców można przygotować oryginalne nalewki oraz wspaniałe drinki. Podzielone na kawałki kumkwaty sprawdzą się też jako nadzienie mięs (np. drobiu), nadając im oryginalnej egzotycznej nuty. Z kolei kumkwaty kandyzowane będą świetną dekoracją deserów i wykwintnych ciast.

Kumkwat – oryginalny dodatek do ulubionego deseru

Kumkwat znakomicie komponuje się z galaretką, tworząc prosty w przygotowaniu deser. Jak go zrobić? Najpierw przygotowujemy galaretkę cytrusową zgodnie z opisem na opakowaniu (najlepiej sprawdzi się tu Galaretka pomarańczowy smak WINIARY). Następnie obieramy mandarynkę, usuwamy pestki i dzielimy na małe kawałki. Ułożone w pucharkach cząstki mandarynki zalewamy przestudzoną galaretką i odstawiamy do stężenia. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Do zimnego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę 36% i ubijamy mikserem na najniższych obrotach przez niecałą minutę. Po tym czasie zwiększamy liczbę obrotów, dodajemy odrobinę cukru pudru i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna. Tak przygotowaną bitą śmietanę delikatnie przekładamy na wierzch pucharków. Całość ozdabiamy pokrojonymi w plasterki kumkwatami i natychmiast podajemy. Smacznego!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!