Porady

Jak zrobić jajko w koszulce (jajko poche)?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Aby zrobić idealne jajko w koszulce, wystarczy kilka prostych kroków: 

  • Wbij jajka w oddzielne miseczki. 
  • W rondelku zagotuj wodę razem z łyżeczką octu. Po zagotowaniu zmniejsz ogień. 
  • Za pomocą łyżki zrób wir w wodzie i delikatnie wlej jedno jajko. Przykryj garnek. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 min. 
  • Wyjmij łyżką cedzakową gotowe jajko i odsącz na ręczniku papierowym. 
  • Powtórz tą samą czynność z drugim jajkiem, nie zapominając o wirze. 

Jajka możesz podać na grzance z białego lub ciemnego pieczywa, z dodatkiem świeżych warzyw. 

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!