Porady

Przetwory z winogron na zimę

Winogrona mają w naszym kraju wielu fanów, jednak tak naprawdę możemy się nimi cieszyć tylko przez kilka miesięcy. Co zrobić, by smak tych pysznych owoców towarzyszył nam przez cały rok? Odpowiedzią są oczywiście przetwory z winogron. Sok czy dżem z winogron w różnych wariantach mogą stanowić doskonałe zapasy na zimę!

Sok z winogron

No pokaźną ilość winogron w sklepach możemy liczyć przede wszystkim w sierpniu i na początku września. To idealny moment, aby przygotować zapas soku z winogron, z którego później będziemy korzystać przez całą zimę, a nawet do następnego sezonu. W naszych domach najczęściej wytwarzamy sok z winogron ciemnych lub sok z winogron ogrodowych, gdyż to właśnie te odmiany zapewniają najwspanialszą esencję smaku.

Jak zrobić sok z winogron ciemnych lub ogrodowych? To bardzo proste. W pierwszej kolejności należy zastanowić się, jak duże zapasy na zimę chcemy zrobić. Z jednego kilograma winogron zazwyczaj jesteśmy w stanie uzyskać prawie litr soku. Winogrona należy dokładnie umyć, a następnie oderwać od szypułek. Później wyciskamy owoce (najlepiej sprawdzi się tutaj wyciskarka, ale można użyć także sokowirówki), a uzyskany w ten sposób sok gotujemy przez około 10 minut na zmniejszonym ogniu. Następnie przelewamy go do wyparzonych wcześniej butelek lub słoików, a te z kolei umieszczamy w garnku z gotującą się wodą na 30 minut. W ten sposób przeprowadzimy proces pasteryzacji, a przetwory będą nam służyły przez całą zimę, o ile zrobimy odpowiednio duże zapasy. Niektórzy, aby wzbogacić smak soku, dodają do niego cukru, jednak nie jest to konieczne, zwłaszcza jeśli wybierzemy winogrona w dobrym gatunku.

Latem i jesienią możemy przygotować także sok z winogron bez gotowania. Co prawda nie możemy zachować go na zimę, ale sprawdzi się jako alternatywa dla kompotu czy orzeźwiający napój w sezonie. Sok z ciemnych i jasnych winogron otrzymamy po oderwaniu ich od szypułek i starannym wyciśnięciu. Nadaje się od razu do picia, ale wcześniej możemy schłodzić go w lodówce.

Dżem z winogron

Przetwory z winogron mogą nam także służyć jako dodatek do kanapek i deserów zimą. Dobrym wyborem będzie dżem z winogron ciemnych, ogrodowych lub jasnych oraz konfitura z winogron. Umyte i oddzielone od szypułek winogrona należy umieścić na dnie dużego garnka i obficie posypać cukrem, pozostawiając je w lodówce, aby wypuściły sok. Następnie przygotowując dżem z winogron, garnek należy postawić na wolnym ogniu i doprowadzić jego zawartość do wrzenia, regularnie ją mieszając. Po rozpuszczeniu cukru dżem z winogron gotujemy jeszcze przez 10 minut. Owoce powinny zacząć się rozpadać.

Jak usunąć pestki z winogron? Uzyskaną w ten sposób mieszankę wystarczy przetrzeć przez sito, dzięki czemu pozbędziemy się pestek i skórek. Później gotujemy ją na małym ogniu, dopóki nie zgęstnieje. Aby zapasteryzować dżem z winogron, należy umieścić słoiki z dżemem w garnku z wrzącą wodą na kilkadziesiąt minut. Dżem z winogron ogrodowych, czarnych lub białych możemy dodatkowo wzbogacić o przyprawy. Niektórzy ograniczają się do soku z cytryny, inni wolą egzotyczne kombinacje, na przykład z cynamonem i kardamonem. Ulubiony smak będzie w ten sposób towarzyszył przez całą zimę.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!