Kuchnia grecka to nie tylko ser feta i sos tzatziki. Jednym z najważniejszych dań pochodzących z tego śródziemnomorskiego kraju jest musaka – znana też jako Moussaka. Pieczony bakłażan odgrywa w tej potrawie bardzo ważną rolę. Poza nim do przygotowania dania potrzebujemy mielonego mięsa, pomidora, tartego sera, śmietany i ziemniaków. Kolejnym ważnym elementem zapiekanki jest odpowiedni sos pomidorowy. Polecamy sprawdzoną mieszankę WINIARY POMYSŁ NA… Spaghetti Napoli, która idealnie pasuje do różnych potraw kuchni greckiej.
Potrawy z bakłażana są bardzo popularne na Półwyspie Apenińskim. Jednym z przykładów jest caponata pochodząca z Sycylii, będąca mieszanką bakłażanów, pomidorów, selera naciowego, kaparów i oliwek. Można konsumować ją solo z włoskim pieczywem lub wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych. Caponatę przygotowuje się na patelni z pokrojonych w kostkę warzyw, co nie zabiera wiele czasu.
Pieczony bakłażan jest równie chętnie wykorzystywany w daniach kuchni rumuńskiej. Najbardziej znanym z nich jest prawdopodobnie zacusca. To pyszna pasta, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Aby ją przygotować, wystarczy upiec bakłażana wraz z papryką. Do podbicia smaku przydadzą się pomidory, cebula, olej, a także przyprawy, w tym chili, liść laurowy, pieprz i sól. Do niektórych wersji dodaje się także pieczarki. Po upieczeniu pokrojone składniki umieszczamy w garnku, doprawiamy i gotujemy, dopóki nie powstanie z nich w miarę jednorodna pasta, którą następnie możemy zamknąć w słoiczkach.
Z kolei bakłażan faszerowany to danie popularne niemal w całej Europie. Jedną z naszych ulubionych wersji jest bakłażan faszerowany mozzarellą i pomidorami. Według tego przepisu warzywa należy przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ich środek. Pokrojony w kostkę miąższ stanie się podstawą farszu, do którego dorzucamy czerwoną cebulę, czosnek, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i różne przyprawy. Doskonały smak zapewni dodany Sos Boloński Italia WINIARY. Palce lizać!
Na zakończenie naszej kulinarnej podróży śladami bakłażana zawitamy na Bliski Wschód, gdzie dużą popularnością cieszy się baba ghanoush. Ta przepyszna pasta z bakłażana świetnie nadaje się do smarowania kanapek, ale sprawdzi się także jako dip do pieczywa, chipsów czy grubych paluszków. Podstawą pasty będzie oczywiście pieczony bakłażan. Pozostałe składniki nadają paście odpowiednią konsystencję i smak. Przydadzą się oliwa, czosnek, kmin rzymski, pasta tahini, a także granat, którym udekorujemy pastę w naczyniu. Ta orientalna pasta z bakłażana to doskonały wybór na leniwy wieczór, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne.