Porady

Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami

Torty, biszkopty, kruche tarty... Większość deserów idealnie komponuje się z wiśniami. Warto wykorzystać sezonowe owoce lub zamrozić je i pozostawić na zimę. Przedstawiamy 5 pomysłów na znakomite desery z wiśniami.

Tort czarny las

Tort czarny las, inaczej szwarcwaldzki, jest lekki i nie za słodki. Znakomicie smakuje z likierem wiśniowym oraz świeżymi lub mrożonymi wiśniami. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a sypkie składniki przesiane. Podstawą ciasta są czekoladowe blaty, bita śmietana i lekko kwaśne wiśnie. Biszkopt powinien być nasączony sokiem, jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ nie będzie tak lekki, jak powinien. Tort lepiej przygotować dzień wcześniej – wówczas będzie jeszcze bardziej aromatyczny i po prostu smaczniejszy. Znakomicie komponuje się z domowym dżemem wiśniowym. Poszczególne blaty ciasta przekładane bitą śmietaną i oczywiście wiśniami. Tort najlepiej będzie się prezentował, gdy boki oprószymy tartą gorzką czekoladą, a całość udekorujemy bitą śmietaną.

Placek z wiśniami i bezową pianką

Kruchy spód, soczyste wiśniowe nadzienie, kruszonka oraz delikatna bezowa pianka... Brzmi znakomicie! Placek z wiśniami nie tylko urzeka swoim smakiem i aromatem, lecz także wyglądem. Do jego przygotowania można wykorzystać zarówno mrożone, jak i świeże wiśnie. W pierwszej kolejności należy przygotować tradycyjne kruche ciasto i dodać nadzienie z wydrylowanych wiśni. Delikatną bezę przyrządzimy z białek jajek z dodatkiem cukru – składniki ubijamy do momentu, aż zmienią się w sztywną i gęstą pianę. Po upieczeniu beza powinna być pięknie zarumieniona, ciasto idealnie kruche, a nadzienie soczyste. Placek z wiśniami idealnie smakuje podany z aromatyczną kawą.

Wykwintne ciasto wiśniowe

Wykwintne ciasto wiśniowe, jak sama nazwa wskazuje, jest eleganckie, wyszukane oraz smakowite. Cudownie prezentuje się na stole, gdy ozdobimy je „kratką” z kruchego ciasta. Sekretem pysznego smaku tego deseru jest masa wiśniowa oraz aksamitny budyń (np. Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY). Wykwintne ciasto wiśniowe najlepiej smakuje na drugi dzień od przyrządzenia. Staje się wówczas jeszcze bardziej aromatyczne.

Serniczki na zimno

Serniczki kryją w sobie biszkopt z wiśniami, galaretkę o dowolnym smaku oraz słodki twarożek ze śmietanką. Ten deser wygląda niezwykle apetycznie ze względu na trzy kolorowe warstwy. Pierwszą stanowią rozdrobnione biszkopty, następną – masa twarogowa, a zwieńczeniem serniczków jest gęstniejąca galaretka z owocami. Serniczki z wiśniami najlepiej podawać w przezroczystym naczyniu. Bardzo dobrze prezentują się w eleganckim słoiczku lub wysokiej szklance.

Ciasto z wiśniami biszkoptowo-cytrynowe

Ostatnią inspiracją jest ciasto z wiśniami biszkoptowo-cytrynowe. Powinno wyjść miękkie, puszyste, lekko wilgotne i delikatne w smaku. Dzięki wyczuwalnej nutce cytryny ciasto wiśniowe jest orzeźwiające i lekko kwaskowate. W połączeniu ze słodkim biszkoptem stanowi doskonałą kompozycję. Jest to szybkie ciasto wiśniowe, które możemy dowolnie udekorować np. płatkami migdałowymi, cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!