Porady

Poznaj ciasto filo!

Ciasto filo robi karierę nie tylko w słodkich wypiekach, ale również smakowitych wytrawnych przekąskach. Skąd się wywodzi? Na czym polega jego popularność? Czy ciasto filo łatwo samodzielnie przygotować w domu? A wreszcie – w jaki sposób możemy wykorzystać je w kuchni? Oto małe kompendium wiedzy na temat ciasta filo.

Ciasto filo

Popularyzację ciasta filo zawdzięczamy przede wszystkim kuchni greckiej. To właśnie z greckiego języka wywodzi się jego popularna nazwa, gdzie oznacza po prostu liść. Jednak prawdziwą ojczyzną tego ciasta jest Turcja. Obecnie stanowi ono jeden ze specjałów kuchni bałkańskiej, skąd zresztą rozprzestrzeniło się na cały kontynent. Z wyglądu przypomina nieco ciasto francuskie, jednak ma zupełnie inny smak i odmienne właściwości. Powstaje z mąki, wody, oliwy z oliwek i soli, choć w niektórych przepisach pojawiają się także inne składniki. Mimo skromnej listy składników przygotowanie ciasta filo nie należy do zadań łatwych, zwłaszcza ze względu na konieczność żmudnego rozwałkowywania. Ambitni miłośnicy wypieków mogą jednak spróbować tej sztuki i doskonale ją opanować.

Ciasto filo – przepis

Kilka szklanek mąki pszennej, kilka łyżek oliwy, dodatek ciepłej wody podgrzanej do około 50 stopni Celsjusza, odrobina soli i mąka ziemniaczana do oprószania to składniki niezbędne, by przygotować ciasto filo. Przepis musi zostać starannie zrealizowany, aby efekt końcowy był zadowalający. Mąkę wymieszaną z solą przesiewamy przez sito i dodajemy do niej ciepłą wodę. Masa musi zostać starannie wymieszana. W trakcie miksowania stopniowo dodajemy oliwę do czasu aż ciasto stanie się miękkie, klejące i odchodzące od brzegów naczynia. Masa powinna następnie odczekać 2-3 godziny w ciepłym miejscu.


Podzielone na kilka kawałków ciasto filo rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą. Grubość każdej z warstw powinna wynosić około pół centymetra. Każdy z płatów musi zostać przykryty lekko wilgotnym ręcznikiem, by nie wysychał. Gdy wszystkie warstwy są gotowe, układamy je na sobie ponownie, opuszczając mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Pieczenie trwa około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jeśli przygotowanie ciasta wydaje się zbyt trudnym wyzwaniem, można postawić na gotowe ze sklepu.

Ciasto filo na słodko

Tradycyjnie przyrządzane ciasto filo na słodko to między innymi baklawa i strudel. Dużą popularnością cieszy się między innymi ciasto filo z jabłkami. Inspiracje dotyczące nadzienia są praktycznie nieograniczone. Jedną z ciekawszych wersji jest przygotowanie farszu z masła, słodkiego sera włoskiego, czarnych porzeczek i skórek z cytryny. Przyda się także aromatyczny Cukier wanilinowy WINIARY.

Ciasto filo w wersji wytrawnej

Obecnie coraz większą popularnością cieszą się wytrawne przekąski przyrządzone przy użyciu ciasta filo. Jednym z powszechnie stosowanych składników nadzienia jest szpinak. Wykwintny farsz można przygotować z jego mrożonej wersji z dodatkiem masła, sera feta, posiekanego szczypiorku, czosnku, koperku i ulubionych przypraw. W ten sposób przygotujemy między innymi pierożki z ciasta filo. Inne popularne i smakowite przepisy to między innymi ciasto filo z pieczarkami oraz ciasto filo z kurczakiem. Tak naprawdę jedynym ograniczeniem w przyrządzaniu farszu jest nasza wyobraźnia!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!