Porady

Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie

W upalne dni zwiększa się zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele propozycji napojów, które przyciągają kolorowymi etykietami. Chociaż wszystkie cechują się pysznym smakiem, to pyszne orzeźwiające napoje możemy przygotować w domu!

Dotychczas przedstawialiśmy już inspiracje na intrygujące domowe wody smakowe i mocno owocowe kompoty. Tym razem skupimy się na równie popularnym i orzeźwiającym napoju, jakim jest domowa lemoniada cytrynowa. Jak zrobić lemoniadę, która przyniesie ukojenie w upalne dni? Oto kilka sprawdzonych inspiracji!

Klasyczna lemoniada cytrynowa

Listę inspiracji zaczynamy oczywiście od najbardziej klasycznej propozycji. Domowa lemoniada cytrynowa zgodnie z nazwą to najpopularniejsza wersja tego wspaniałego napoju. Na 2 l wody mineralnej (można użyć także kranówki) przypada aż kilogram cytryn, co zapewni naprawdę intensywny smak. Cytryny należy sparzyć, przekroić na pół, a następnie wycisnąć z nich sok. Warto przecedzić go przez świtko, aby uniknąć nielubianych niespodzianek w postaci pestek. W tym czasie wodę mieszamy z cukrem albo mniej kaloryczne w wersji ze stewią. Teraz wystarczy połączyć sok z wodą i wymieszać. Lemoniada cytrynowa jest gotowa. Warto podawać ją z kostkami lodu, szczególnie w ciepłe dni.

Lemoniada cytrynowa z miodem

Inną alternatywą dla cukru jest zastosowanie miodu. Tym razem najpierw przygotujemy syrop, zagotowując miód i wodę w garnuszku w proporcjach 1 do 1. Gdy syrop ostygnie, wystarczy dodać do niego sok z cytryny i wodę w ulubionych proporcjach. Lemoniada cytrynowa z miodem może stanowić bazę do przygotowania innych wersji tego popularnego napoju.

Lemoniada z arbuza

Chcąc się nawodnić, w upalne dni często sięgamy po arbuzy, które charakteryzują się wysoką zawartością wody. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby z owoców przygotować także lemoniadę. Jak zrobić lemoniadę z arbuza? To bardzo proste, pod warunkiem że dysponujemy blenderem lub końcówkę blendującą do miksera. Arbuza pozbawionego pestek należy pokroić w cząstki, a następnie zblendować na jednolitą masę. Teraz wystarczy jedynie dodać do niego wodę, cukier (lub jego odpowiednik) i sok z cytryny w dowolnych proporcjach. Lemoniada z arbuza również najlepiej smakuje z kostkami lodu i można ją udekorować plasterkami cytryny.

Lemoniada truskawkowa

Przygotowując lemoniadę, warto skorzystać z sezonowych owoców. Na przełomie wiosny i lata doskonałym wyborem będzie lemoniada truskawkowa. Do jej przygotowania również potrzebny będzie blender, a pracę rozpoczynamy od zblendowania truskawek. Następnie do naczynia należy dodać sok z cytryny i wodę w ulubionych proporcjach i dosłodzić lemoniadę miodem, cukrem lub ulubionym słodzikiem. Lemoniada truskawkowa może być podawana z plasterkami cytryny, listkami mięty lub innymi dodatkami.

Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa to dobry wybór dla miłośników nieco bardziej wytrawnych smaków. Ogórek może zostać pokrojony na mniejsze części, pozbawiony nasion i umieszczony w blenderze z odrobiną wody i cukrem. Po zblendowaniu lemoniadę warto przelać przez sito, by pozbyć się ewentualnych włókien ogórka. Na końcu dodajemy jedynie wodę, a w upalne dni kostki lodu.

Przedstawione inspiracje nie wyczerpują oczywiście tematu lemoniady. Kolejne wersje przygotowujemy podobnie do przedstawionych, w zależności od zastosowanych owoców. Niektóre z nich wymagają blendowania. Popularnością w upalne dni cieszą się między innymi lemoniada pomarańczowa, lemoniada ananasowa czy lemoniada imbirowa. W każdej wersji obowiązkowym składnikiem jest sok z cytryny lub limonki.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!