Porady

Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?

Biszkopt to z pewnością jeden z najbardziej popularnych gatunków ciast, ceniony za puszystość i delikatność. Jak zrobić biszkopt, który idealnie spełni nasze oczekiwania i stanie się podstawą wspaniałego deseru? Czym jest biszkopt rzucany? Poznaj kilka wskazówek i sekretów pomagających upiec biszkopt idealny, a także garść deserowych inspiracji!

Jak dobrać składniki na biszkopt idealny?

Wbrew pozorom biszkopt idealny nie wymaga zastosowania proszku do pieczenia. Wystarczą podstawowe składniki, takie jak jajka, cukier do wypieków i mąka tortowa. Częściowo tą ostatnią można także zastąpić mąką ziemniaczaną. To w gruncie rzeczy dość proste ciasto. Zastanawiając się jak zrobić biszkopt doskonały, wystarczy odpowiednio dobrać proporcje składników i postępować ściśle według przepisu. Ile piec biszkopt? W jaki sposób wymieszać składniki? Przejdźmy do meritum!

Sposób przygotowania

Przepis na prosty biszkopt to podstawa dla miłośników domowych wypieków. Pierwsza recepta na biszkopt idealny dotyczy odpowiedniego przygotowania składników. Zanim przystąpimy do pracy wszystkie spośród nich powinny przyjąć temperaturę pokojową. Białka jajek muszą zostać dokładnie oddzielone od żółtek, a następnie starannie ubite. To bardzo ważne, bo dobry biszkopt nie opada po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika. Następnie ubijanie białek należy kontynuować powoli, dodając do nich cukier małymi partiami. Później w podobny sposób postępujemy z żółtkami. Idealne proporcje na dobry biszkopt to 5 jajek i około 3/4 szklanki cukru. Aby biszkopt stał się bardziej puszysty, dodanie mąki wymaga starannego przejścia. W tym przepisie wykorzystamy 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej i 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej. Składniki należy delikatnie mieszać szpatułką. To kolejny sekret biszkoptu, który nie opada.

Jak upiec biszkopt?

Przed przystąpieniem do pieczenia dno tortownicy należy wyłożyć papierem. W jakiej temperaturze piec biszkopt? Optymalna wartość to około 170 stopni Celsjusza. Ile piec biszkopt, by miał idealną konsystencję? Przynajmniej pół godziny, a po upływie tego czasu należy rozpocząć test suchego patyczka. Ciasto powinno być gotowe do wyjęcia z piekarnika najpóźniej po 40 minutach.

Biszkopt rzucany, czyli biszkopt, który nie opada

Czas na kolejną tajemnicę biszkoptu, który nie opada. Po wyjęciu z piekarnika, choć może to zabrzmieć kontrowersyjnie, tortownicę z ciastem należy w kontrolowany sposób upuścić na podłogę z wysokości około pół metra. Jeśli zastanawiasz się co zrobić, żeby biszkopt nie opadł, nie bój się tego rozwiązania. Ciasto z pewnością nie opuści blaszki, o ile tylko biszkopt rzucany będzie w płaskiej pozycji. Teraz, zależnie od przepisu, który zamierzasz zrealizować, przetnij go długim nożykiem na kilka płatów.

Jak wykorzystać biszkopt idealny do przygotowania deseru?

Biszkopt idealny możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów do przygotowania wspaniałych deserów. Jedną z naszych propozycji stanowi biszkopt z gruszkami, do którego oprócz owoców przyda ci się także Budyń o smaku śmietankowym WINIARY. Jeśli biszkopt upieczesz w mniejszych podłużnych kawałkach, proponujemy z kolei pyszny torcik z masą budyniową i truskawkami z Budyniem o smaku waniliowym WINIARY. A może zaintryguje cię wyśmienity deser a’la tiramisu? Biszkopt idealny daje naprawdę ogromne pole manewru w przygotowywaniu smakowitych deserów!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!