Porady

Bataty na 4 sposoby

Bataty coraz śmielej wkraczają na nasze stoły, stanowiąc intrygującą alternatywę wobec ziemniaków. Choć wciąż wiele osób nie wie, jak powinno się je przyrządzać – w rzeczywistości jest to bardzo proste. Jak gotować bataty? Jak przygotować bataty pieczone? Sprawdź porady i kulinarne inspiracje związane ze słodkimi ziemniakami.

Gotowane bataty

Gotowane bataty mogą z powodzeniem zastąpić w naszym jadłospisie ziemniaki, będąc urozmaiceniem tradycyjnych dań. Często używamy ich także, przygotowując dania kuchni azjatyckiej, między innymi curry. Jak ugotować bataty, by były odpowiednio miękkie? Istnieją dwie możliwości. Pierwsza to gotowanie słodkich ziemniaków w całości ze skórką lub bez skórki. Obieranie nie jest konieczne również dlatego, że gdy gotujemy bataty w osolonej wodzie, pod koniec skórka łatwo z nich zejdzie. Ile gotować bataty? Optymalny czas przy gotowaniu warzyw w całości to 30 minut. Jeśli jednak zdecydujemy się na drugą opcję, czyli pokrojenie bulw w kostkę przed umieszczeniem w garnku, czas ten można nieco skrócić. Słodkie ziemniaki możemy, zależnie od preferencji, gotować w lekko osolonej lub osłodzonej wodzie.

Frytki z batatów

Większą popularnością cieszą się jednak pieczone bataty, szczególnie w postaci frytek. Można je przygotować na grillu bądź w piekarniku. Zanim przystąpimy do pieczenia, grubo pokrojone słodkie ziemniaki warto posmarować oliwą wymieszaną z miodem i słodką papryką. Frytki będą dobrze smakować z pieprzem, solą oraz Sosem Curry WINIARY. Warzywa należy grillować około 20 minut. Jeśli frytki przygotowujemy w piekarniku, należy rozgrzać go do temperatury 200 stopni i piec bataty przez około 35 minut – do czasu aż się zarumienią.

Pieczone frytki z warzyw – marchewki, cukinii i batata

Bataty z piekarnika doskonale smakują również w towarzystwie innych warzyw nadających się do pieczenia. Nasza propozycja to frytki z marchwi, batatów oraz cukinii. Będzie ona doskonałym wyborem dla osób, którym znudziły się już tradycyjne frytki robione z ziemniaków. Ile piec bataty i pozostałe warzywa? Przygotowując to danie, musimy pamiętać o różnicach. Cukinia i marchew pokrojone w paski powinny piec się 2 razy po 10 minut, ponieważ w połowie należy je obrócić. Bataty z piekarnika mają nieco inne wymagania. W ich przypadku optymalny czas pieczenia wynosi 2 razy po 15 minut. Ponadto przy doprawianiu frytek, warto pamiętać, że cukinia w porównaniu do marchwi i batatów jest mniej wyrazista w smaku. Frytki z tego warzywa możemy dodatkowo doprawić, np. używając nieco więcej pieprzu lub chili. Pamiętając o różnicach, frytki z marchwi, cukinii i batatów najlepiej podawać razem, bo w takiej konfiguracji po prostu smakują najlepiej!

Grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami

Bataty z grilla lub piekarnika mogą być nie tylko wspaniałą przekąską, ale również integralnym elementem wykwintnego dania. Dobrym tego przykładem jest grillowany stek z buraczkowym carpaccio i batatami. Wszystkie składniki tej potrawy są pieczone lub grillowane, dzięki czemu zachowują esencję swego smaku. Charakteru dodają daniu również przyprawy – czosnek i rozmaryn – a także sok z cytryny, rukola oraz Ketchup Chili Ostry WINIARY.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!