Porady

Ziemniaki na 5 sposobów

Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg ziemniaków. Ugotowane z dodatkiem mięsa stanowią jedną z obiadowych podstaw rodzimej kuchni. Jednak warto od czasu do czasu przełamać monotonię. Ziemniaki mogą pojawiać się na naszych stołach pod wieloma postaciami. Przedstawiamy kilka spośród nich.

Łódeczki z pieczonych ziemniaków z serem i czosnkiem

Pieczone ziemniaki w formie łódeczek z przyprawami i serem stanowią ciekawą alternatywę wobec gotowanych oraz frytek. Świetnie sprawdzą się w roli przekąski. Prawdziwi miłośnicy ziemniaków mogą potraktować je nawet jako danie główne. Pokrojone warzywa należy przełożyć do miski, dodać olej i przyprawy – oregano, starty czosnek, paprykę, sól, pieprz i parmezan. Następnie piec je skórką do dołu w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut, dopóki się nie zarumienią. Takie kartofelki smakują wyśmienicie z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY oraz Ketchupu Łagodnego WINIARY.

Ziemniaki faszerowane serem, szynką lub boczkiem z sosem czosnkowym

Kolejny pomysł na ziemniaki pieczone stanowi doskonałą obiadową inspirację dla miłośników mięsa. Warzywa należy naciąć na grubość około 0,5 cm. W stworzone w ten sposób przestrzenie umieszczamy ser oraz ulubione przyprawy. W trakcie pieczenia na patelni smażymy szynkę bądź boczek, a powstałymi w ten sposób skwarkami posypujemy wyjęte z piekarnika ziemniaki. To treściwy i pyszny obiad, który pozwoli na nowo odkryć charakterystykę polskiej kuchni.

Sałatka z młodymi ziemniakami i szparagami

Ten przepis udowadnia, że potrawy z ziemniaków mogą być lekkie. Sałatka z młodymi kartofelkami i szparagami powinna szczególnie smakować nam wiosną, gdy pojawiają się pierwsze świeże warzywa. Młode bulwy, szparagi, pomidor i sałata w połączeniu z odpowiednimi dodatkami tworzą niezwykle pyszną mieszankę. Idealnie pasować będzie sos z musztardy i Majonezu Delikatnego WINIARY. Sałatka będzie stanowić doskonałą przekąskę lub dodatek do dań z grilla i mięsnych obiadów.

Faszerowane ziemniaki z Sosem tatarskim WINIARY

Opiekane ziemniaki faszerowane to hit! Aby jeszcze bardziej urozmaicić menu, warto je nafaszerować pysznym nadzieniem. Tym razem wydrążymy pokaźne otwory wewnątrz warzyw, w których znajdzie się miejsce dla wędzonego boczku i czosnku. O wyśmienitym smaku tej potrawy decyduje również ilość i kompozycja zastosowanych przypraw. Przydadzą się tymianek, majeranek, oregano, sól, bazylia, pieprz, szczypior, a w jednej z głównych ról wystąpi Sos tatarski WINIARY. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, wystarczy polać je sosem i będą gotowe do jedzenia. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub samodzielne sycące i aromatyczne danie.

Pieczone ziemniaki faszerowane łososiem

Ziemniaki pieczone w piekarniku mają rozmaite oblicza. Tym razem ciekawe połączenie stworzymy, faszerując je wędzonym łososiem, delikatnym twarożkiem i koperkiem. Warzywa należy piec w mundurkach, zawinięte w folię aluminiową, a gdy będą gotowe wykonać wzdłuż nich nacięcie. W tym miejscu znajdzie się pyszny farsz. Aby danie smakowało jeszcze lepiej, warto przygotować sos czosnkowy na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu naturalnego, ząbków czosnku i koperku. To jedna z najprostszych i zdecydowanie najsmaczniejszych potraw ziemniaczanych.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!