Porady

Naleśniki na 7 sposobów

Naleśniki na słodko, słono, z twarogiem, bezglutenowe… Jest to danie niezwykle uniwersalne, które można przygotować na wiele sposób. Wszystko zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochotę. Początki przygody z naleśnikami mogą być trudne, jednak wystarczy zapamiętać kilka zasad – ciasto powinno być gęste, a na dobrze rozgrzaną patelnie wlewamy jego niewielką ilość, zlewając nadmiar. Przedstawiamy 7 różnych sposobów na wyborne naleśniki!

1. Naleśniki na słodko

Do naleśników możemy dodać najróżniejsze składniki – dżem, konfiturę, świeże owoce polane miodem, serek mascarpone, karmel i wiele innych słodkości. Jedną z przepysznych wersji tego dania są naleśniki z budyniem i owocami. Do ich przygotowania świetnie sprawdzi się Budyń o smaku waniliowym WINIARY, aromatyczny Cukier waniliowy WINIARY i ulubione owoce, np. truskawki, porzeczki, borówki czy maliny. Gotowy przysmak można polać sosem czekoladowym.

2. Naleśniki z bananami

Takie danie to prosty przysmak, który kochają wszyscy domownicy. Można z nim jednak trochę poeksperymentować. Pysznym i aromatycznym śniadaniem będą naleśniki z marscapone i bananem z dodatkiem Cukru waniliowego WINIARY. Możemy też pójść o krok dalej i przygotować pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki. Takie małe i pulchne placuszki z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

3. Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie są idealnym daniem dla fanów sycących, ostrych dań. Najczęściej przygotowuje się je z mielonego mięsa, fasoli, kukurydzy. Można je zapiekać posypane serem żółtym lub mozzarellą. Jeszcze bardziej wyrazistego i ostrego smaku doda Ketchup Chilli Ostry WINIARY.

4. Naleśniki z mięsem

Chyba najbardziej popularną wersją są naleśniki z kurczakiem, jednak warto nieco poeksperymentować i dodać inne rodzaje mięs. Hitem są na przykład naleśniki z karkówką! Przyprawy i dodatki do mięsnych wersji tego dania mogą być dowolne – na słono najlepiej smakują z aromatycznymi przyprawami, czosnkiem, chilli, podsmażaną papryką, brokułami czy cebulą. Nie bez znaczenia jest również sos, którym polejemy naleśniki. Bardzo dobrze sprawdzi się domowy sos czosnkowy przygotowany z Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, jogurtu naturalnego i czosnku.

5. Naleśniki bezglutenowe

Zwykłą pszenną mąkę można zastąpić bezglutenową. Warto wybrać gotowe mieszanki lub stworzyć je samodzielnie. Na 10 sztuk naleśników robimy ciasto z 50 g mąki kukurydzianej, 50 g mąki ryżowej oraz 15 g ziemniaczanej. W wersji na słodko do powstałej masy dodajemy cukier, syrop klonowy, miód czy ksylitol. W tym przypadku farsz również zależy od naszego gustu. W wersji wegetariańskiej można dodać do naleśników warzywa, mozzarellę lub tofu, a w mięsnej – kurczaka, karkówkę, mięso mielone, a nawet parówki.

6. Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Przepis na to danie jest wyjątkowo prosty, a efekt znakomity. Wystarczy przygotować ciasto oraz farsz ze smażonego szpinaku, czosnku, sera feta, kwaśnej śmietany. Aby wzbogacić smak i sprawić, by potrawa była jeszcze bardziej sycąca, możemy dodać do farszu kurczaka. Naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą idealnie komponują się z Sosem cztery sery Italia WINIARY.

7. Naleśniki z serem

Naleśniki z serem twarogowym to kolejna słodka propozycja na pyszny posiłek. Idealnie nadaje się na śniadanie – warto dzień wcześniej usmażyć naleśniki, a rano dodać twaróg zmieszany z Cukrem Waniliowym WINIARY i mlekiem. Jako dodatek świetnie sprawdzą się świeże owoce lub sos czekoladowy.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!