Porady

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Lasagne, tagiatelle, cannelloni, ravioli… Brzmi pysznie, ale czy tak naprawdę wiesz jak prawidłowo przygotować dania z makaronem niczym z włoskiej restauracji? Tego typu produkty zbożowe różnią się od siebie kształtem, wyglądem, wielkością oraz oczywiście zastosowaniem. Oto krótki przewodnik po świecie makaronów oraz najlepsze przepisy z ich wykorzystaniem. Smacznego! Udając się do włoskiej restauracji, nie sposób nie wypróbować narodowego dania mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Jednak delektując się smakiem, dobrze jest wiedzieć, co dokładnie znajduje się na naszym talerzu. Warto też poznać sposoby na przeniesienie włoskich aromatów do własnej kuchni.

Spaghetti

To chyba najbardziej znany rodzaj makaronu. Stosowany jest do wszelkich dań na bazie gęstych sosów. Idealnie komponuje się z sosem bolońskim, carbonara, pesto czy neapolitańskim. Jednym z naszych ulubionych sposobów na przygotowanie spaghetti jest bolognese. Nic dziwnego, jest bardzo prosty w przygotowaniu – szczególnie z pomocą WINIARY POMYSŁ NA… Spaghetti po Bolońsku. To idealna kompozycja ziół i dodatków, które wzbogacą każde danie. Obowiązkowym elementem potrawy jest oczywiście mięso mielone. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Tagliatelle

Tagliatelle to płaskie wstążki zawijane w gniazda, które doskonale chłoną sos. Istnieje kilka rodzajów tagliatelle, różniących się od siebie grubością. Ten makaron z powodzeniem może zastąpić tradycyjne spaghetti, jeżeli akurat nie mamy go pod ręką. Istnieje również mnóstwo przepisów dedykowanych temu rodzajowi makaronu. Jednym z nich jest tagliatelle z sosem serowo-pieczarkowym z dodatkiem szynki wiejskiej i śmietanki. Brzmi pysznie? PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Cannelloni

Cannelloni oznacza „grube rury”. Nazwane tak zostało ze względu na swój oryginalny kształt. Rurki mają przeważnie średnicę 3 cm oraz długość 8 cm. Jest to typ makaronu przeznaczony do nadziewania farszem mięsnym lub warzywnym. Co ciekawe, cannelloni nie gotuje się, tylko zalewa sosem i od razu piecze. Czego potrzebujemy, aby przygotować danie z tym makaronem? Sekretem pysznego smaku jest farsz, przygotowany z pieczarek, cebuli, mięsa mielonego oraz aromatycznych ziół. Takim nadzieniem należy wypełnić rurki, zalać sosem i zapiec. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Ravioli

To rodzaj nadziewanego makaronu w kształcie kwadratowej, prostokątnej lub owalnej poduszki. Tradycyjne ravioli zawiera wegetariański farsz z sera, warzyw i aromatycznych przypraw. Obecnie bardzo popularne są ravioli mięsne z dodatkiem sera. Wykonanie takich „pierożków” nie jest trudne, a efekt przepyszny! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Pappardelle

Niezwykle puszysty i chłonny makaron. Jest płaski, cienki i cięty na szerokie, długie wstążki. Idealnie komponuje się z gulaszem oraz ciężkimi sosami. Warto również przetestować nieco bardziej delikatną wersję tego dania. Szczególnie polecamy pappardelle z cukinii i marchewki z wędzonym łososiem. W tym przypadku pysznym uzupełnieniem potrawy będzie Sos wiosenny z koperkiem WINIARY. PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Lasagne

Nazwa wskazuje zarówno na rodzaj makaronu, jak i przyrządzane z niego danie. To długie, szerokie i płaskie płaty, które są najczęściej wykorzystywane do zapiekanek mięsnych i warzywnych. Chyba najbardziej popularną wersją w Polsce jest lasagne z sosem bolońskim. Mielona wołowina, ciągnąca się mozzarella, aromatyczny sos i przyprawy… Tak przedstawia się idealna lasagne! PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!