Inspiracje

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Wielkanoc ma w Polsce szczególnie rodzinny charakter, dlatego wiele czasu spędzamy wówczas z najbliższymi przy świątecznym stole. Przez lata narodziła się w naszym kraju silna tradycja tworzona przez wspaniałe potrawy wielkanocne. Na stołach królują oczywiście jajka, obiad najczęściej zaczynamy od żurku, a podczas deseru delektujemy się słodką i obficie lukrowaną babką. Czego jeszcze nie powinno zabraknąć w świątecznym jadłospisie?

Jajka wielkanocne, czyli podstawa świątecznego jadłospisu

Tradycyjne jajka wielkanocne nigdy się nie nudzą. Również dlatego, że istnieją setki, jeśli nie tysiące sposobów na ich przygotowanie. Bardzo często decydujemy się na jaja faszerowane. Do przygotowania farszu niezbędny jest Majonez Dekoracyjny WINIARY, wyróżniający się świetną konsystencją i smakiem. Esencję Wielkanocy stanowią jajka z rzeżuchą i szynką wzbogacone smakiem musztardy. Warto spróbować jajek faszerowanych pieczarkami, udekorowanych kiełkami wiosennej rzeżuchy. Dobrym pomysłem na wielkanocne śniadanie będą też jajka faszerowane łososiem, efektownie podane na zielnej sałacie, ozdobione papryką i oliwkami. Z kolej jajka wielkanocne na twardo w wersji solo możemy wzbogacić smakowitym sosem, takim jak Sos koperkowy ze śmietanką WINIARY.

Żurek wielkanocny, czyli obowiązkowa część obiadu

Pomysłów na idealny obiad wielkanocny jest wiele. Niezależnie od wybory menu, chętnie rozpoczynamy obiad, konsumując tradycyjny żurek wielkanocny. Tegorocznym hitem na twoim stole może okazać się żurek z zapiekanką ziemniaczaną, boczkiem, kapustą i majerankiem, który zawiera w sobie wszystkie najlepsze świąteczne smaki. Pyszną zupę możemy przygotować na bazie receptury Żurek Nasza Specjalność WINIARY, poza tradycyjną białą kiełbasą i jajkami, wzbogacając przepis o grzyby i kiszoną kapustę. Z kolei do przygotowania zapiekanki, poza ziemniakami, przyda się boczek, cebula, czosnek, kiszona kapusta, śmietana i oczywiście przyprawy z aromatycznym majerankiem na czele.

Potrawy wielkanocne – garść inspiracji

Wśród wielkanocnych potraw w ramach tradycji często przejawia się pieczony schab, na przykład ze śliwkami lub w galarecie. Pieczone mięso nie może obejść się bez sosu. Do tradycyjnego schabu sprawdzi się Sos pieczeniowy ciemny WINIARY.

A co z przekąskami? Tradycyjnie tę rolę pełni sałatka na Wielkanoc. Jedną z ciekawszych propozycji stanowi jarzynowa z grzybkami marynowanymi – na przykład kurkami. Gotowane ziemniaki, seler i marchewka mieszają się tu z drobno pokrojonym porem, a także lekko podsmażonym boczkiem. Warto też postawić na wiosenną, elegancko wyglądającą i smakowitą sałatkę warstwową, w której nie brakuje jajek, zielonego groszku, sałaty rzymskiej czy rzodkiewki oddzielonych Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Czas na deser – tradycyjne ciasta wielkanocne

Tradycyjne ciasta wielkanocne to między innymi mazurek, pascha i sernik. Zwykle cieszą one nie tylko nasze podniebienie, ale także wzrok ze względu na staranne dekoracje i zwłaszcza w przypadku mazurków – kolorowe dodatki przypominające o rozkwitającej wiośnie. Na zdecydowanej większości świątecznych stołów pojawia się także tradycyjna babka. Swoją prostotą i cytrynowym aromatem kusi babka majonezowa, której podstawę stanowi puszysta piana z białek, a niezwykłego smaku nadaje Majonez Dekoracyjny WINIARY. Zwieńczenie wypieku stanowi pyszny słodki lukier w wersji białej lub z cytryną.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!