Porady

Najlepsze sposoby na kruche ciasto

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Cała tajemnica na dobre kruche ciasto tkwi w 4 szczegółach.

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Aby zrobić dobre kruche ciasto, pamiętaj o:

  • składnikach dobrej jakości: maśle 82%, dobrej mące, świeżych jajkach
  • zimnym maśle i zimnej wodzie
  • krótkim czasie wyrabiania ciasta
  • odpowiednim czasie schładzanie ciasta

Ciasto powinno się wyrabiać szybko, tak, aby zimne składniki nie zdążyły się ogrzać w ciepłych dłoniach. Wszystko po to, aby gluten zawarty w mące nie zdążył zadziałać, to on odpowiedzialny jest za elastyczność ciasta. Po wyrobieniu najlepiej od razu rozłożyć ciasto w foremce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Następnie foremkę należy wstawić do lodówki i schładzać przez około 30 min w lodówce lub 15 min w zamrażalniku. Dzięki tej kolejności nie trzeba będzie ciasta wyrabiać po raz drugi, po wyjęciu z lodówki. Te wszystkie kroki nadadzą mu pożądaną kruchość.

 

Podstawowe składniki na kruche ciasto to:

* 200 gr mąki pszennej

* 100 gr zimnego masła

* 1 żółtko

* 1 łyżka zimnej wody lub śmietany

 

Jeśli chcesz zrobić ciasto na słodko, dodaj łyżkę cukru pudru. Jeśli zaś chcesz zrobić ciasto wytrawne, możesz dodać ulubione przyprawy.

Dla ambitnych:

Jeśli podstawowe ciasto to dla ciebie za mało, możesz zamienić część mąki na inne składniki, bardziej oryginalne (w proporcji 2/3 mąki pszennej, 1/3 innego składnika):

* mąka krupczatka – dzięki temu ciasto będzie jeszcze bardziej kruche

* mielone orzechy laskowe, włoskie, migdały – dzięki temu zmienisz smak kruchego spodu. Orzechy możesz przed mieleniem uprażyć, nadasz im w ten sposób jeszcze inny, charakterystyczny, lekko słodki posmak.

 

Pamiętaj, że takie ciasto możesz też zamrozić! I wyjąć, jak zaskoczą Cię niespodziewani goście J

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!