Porady

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze od jajka na miękko. Tu nie potrzeba zbyt wielu zabiegów – wystarczy po prostu kontrolować czas.

Jak ugotować jajko na twardo?

  • Nalej do garnka wodę i włóż do niej jajka. Czekaj aż woda się zagotuje. 
  • Od momentu zagotowania się wody, gotuj jajka dokładnie 8 minut. 
  • Po upływie tego czasu wylej wodę z garnka. Na jej miejsce wlej zimną wodę, aby lekko je schłodzić i zatrzymać proces gotowania. 
  • Po wystudzeniu jajek, obierz je. Gotowe!

Jeśli wyjmiesz jajko z wody zbyt szybko, wtedy dostaniesz jajko na miękko lub półtwardo. Natomiast zbyt długie gotowanie spowoduje, że wokół żółtka pojawi się zielona otoczka.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!