Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Torty na każdą okazję

Porady

Torty na każdą okazję

Szukasz pomysłów na tort urodzinowy, weselny czy komunijny? Wybór jest ogromny, więc wszystko zależy od naszych upodobań i kreatywności. Każdy tort składa się z nasączonej masy biszkoptowej,…

dowiedz się więcej >
Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami

Porady

Najpopularniejsze desery i ciasta z wiśniami

Torty, biszkopty, kruche tarty... Większość deserów idealnie komponuje się z wiśniami. Warto wykorzystać sezonowe owoce lub zamrozić je i pozostawić na zimę. Przedstawiamy 5 pomysłów na znak…

dowiedz się więcej >
Przetwory z wiśni na zimę

Porady

Przetwory z wiśni na zimę

Samodzielnie wykonany sok, syrop, konfitura czy dżem z wiśni jest o wiele lepszym rozwiązaniem niż gotowe przetwory ze sklepu. Wiśnie zamknięte w słoiku można później wykorzystać do przygoto…

dowiedz się więcej >
Jak jeść i obrać mango?

Porady

Jak jeść i obrać mango?

Mango to słodki egzotyczny owoc coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jednak niektórzy nie kupują mango ze względu na brak pomysłów na jego zastosowanie. Postaramy się rozwiać wszelkie wą…

dowiedz się więcej >
Burgery z grilla

Porady

Burgery z grilla

Czas na burgery z grilla! Oprócz kiełbasy i karkówki to jedno z najpopularniejszych dań, którym zajadamy się w sezonie grillowym. Jak zrobić idealne burgery na grillu, by mięso było soczyste…

dowiedz się więcej >
Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!

Porady

Wszystko, co musisz wiedzieć o awokado!

Awokado coraz częściej gości na naszych stołach. Ma bardzo wszechstronne zastosowanie, można przygotowywać je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Jak jeść awokado? Czy awokado to owoc czy wa…

dowiedz się więcej >
Jogurtowe napoje na upały

Porady

Jogurtowe napoje na upały

Szukasz inspiracji na pyszne i orzeźwiające koktajle na letnie upały? Poznaj lassi i ayran, czyli napoje na bazie jogurtu, wody, słonych przypraw lub owoców. Nazwy brzmią nieco egzotycznie, …

dowiedz się więcej >
Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Porady

Co można zrobić z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie jest znakomitą bazą pod wiele dań. Idealnie smakuje zarówno na słodko, jak i słono. Przekąski z ciasta francuskiego nie są trudne w przygotowaniu i bardzo szybko się je prz…

dowiedz się więcej >
Poznaj ciasto filo!

Porady

Poznaj ciasto filo!

Ciasto filo robi karierę nie tylko w słodkich wypiekach, ale również smakowitych wytrawnych przekąskach. Skąd się wywodzi? Na czym polega jego popularność? Czy ciasto filo łatwo samodzielnie…

dowiedz się więcej >
Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw

Porady

Pyszne ciasta z dodatkiem warzyw

Warzywa na ogół kojarzą nam się z wytrawnymi daniami, a ciasta z owocami. Jednak, aby przełamać monotonię, warto poszukać inspiracji wśród ciast z dodatkiem warzyw, które są naprawdę pyszne.…

dowiedz się więcej >
Idealne przekąski na piknik

Porady

Idealne przekąski na piknik

Piknik to jedna z najciekawszych form spędzania wolnego czasu w gronie przyjaciół w cieplejsze dni. W dobrej atmosferze czas szybko płynie, więc łatwo zgłodnieć. Dlatego wybierając się na bi…

dowiedz się więcej >
Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie

Porady

Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie

W upalne dni zwiększa się zapotrzebowanie naszego organizmu na płyny. Na sklepowych półkach znajdziemy wiele propozycji napojów, które przyciągają kolorowymi etykietami. Chociaż wszystkie ce…

dowiedz się więcej >
Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?

Porady

Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?

Polewa czekoladowa stanowi obowiązkowy element wielu wspaniałych deserów. Niektóre słodkości trudno sobie bez niej wyobrazić. Na szczęście z łatwością możemy wykonać ją samodzielnie w warunk…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić idealny omlet?

Porady

Jak zrobić idealny omlet?

Na pytanie, jak zrobić omlet istnieje wiele prawidłowych odpowiedzi. W końcu każdy z nas ma własny gust i oczekiwania kulinarne. Dla jednych ideałem będzie omlet na słodko, dla innych omlet …

dowiedz się więcej >
Jak zrobić pyszną lasagne?

Porady

Jak zrobić pyszną lasagne?

Zastanawiasz się, jak zrobić lasagne? A może jak zrobić lazanię? W codziennej pisowni doskonale zakorzeniła się zarówno nazwa oryginalna, jak i spolszczona, dlatego będziemy ich używać zamie…

dowiedz się więcej >
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?

Porady

Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?

Biszkopt to z pewnością jeden z najbardziej popularnych gatunków ciast, ceniony za puszystość i delikatność. Jak zrobić biszkopt, który idealnie spełni nasze oczekiwania i stanie się podstaw…

dowiedz się więcej >
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Porady

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Kuchnia azjatycka mocno akcentuje swoją obecność w Polsce przynajmniej od dwóch dekad. Wystarczy spojrzeć na wschodnie bary i restauracje, które funkcjonują w każdym mieście, miasteczku i na…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować dobry rosół?

Porady

Jak ugotować dobry rosół?

Idealny rosół powinien być głęboki w smaku, aromatyczny, klarowny i niezbyt tłusty. Zanim zabierzemy się do gotowania, warto poznać kilka zasad, dzięki którym będzie niezwykle smakowity. Jak…

dowiedz się więcej >
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?

Porady

Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?

Niektórzy z nas mogą nie przepadać za szpinakiem, jednak jeżeli będzie odpowiednio przyrządzony przekona nawet największych przeciwników. Kluczem do udanego dania są oczywiście wyraziste prz…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Porady

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Kto z nas nie lubi frytek? Świetnie smakują jako przekąska, a także dodatek do obiadu. Frytki domowe są smakowitą alternatywą dla mrożonych ze sklepu. Odpowiednio przygotowane mogą być jeszc…

dowiedz się więcej >
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?

Porady

Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna filozofia, jednak czasami zdarza się, że są zupełnie bez smaku. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, obieran…

dowiedz się więcej >
Jak obrać i przyrządzić krewetki?

Porady

Jak obrać i przyrządzić krewetki?

W sklepach najczęściej możemy kupić krewetki mrożone, poddane już obróbce, jednak warto postawić na świeże owoce morza. Ich walory smakowe są nieporównywalnie lepsze! Wbrew pozorom ich obran…

dowiedz się więcej >
Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Porady

Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Wbrew pozorom polska kuchnia jest bardzo różnorodna. Świadczą o tym liczne potrawy regionalne. Różnice determinują nie tylko panujące w przeszłości zwyczaje kulinarne, ale także wpływy sąsia…

dowiedz się więcej >
Jakie są rodzaje mleka?

Porady

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko towarzyszy nam w jadłospisie nie tylko w postaci napoju. Stanowi składnik wielu potraw, szczególnie wypieków i deserów. Oprócz najbardziej popularnego mleka krowiego, mamy do dyspozycj…

dowiedz się więcej >
Bataty na 4 sposoby

Porady

Bataty na 4 sposoby

Bataty coraz śmielej wkraczają na nasze stoły, stanowiąc intrygującą alternatywę wobec ziemniaków. Choć wciąż wiele osób nie wie, jak powinno się je przyrządzać – w rzeczywistości jest to ba…

dowiedz się więcej >
Ziemniaki na 5 sposobów

Porady

Ziemniaki na 5 sposobów

Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg ziemniaków. Ugotowane z dodatkiem mięsa stanowią jedną z obiadowych podstaw rodzimej kuchni. Jednak warto od czasu do czasu przełamać monotonię. …

dowiedz się więcej >
Schab na 6 sposobów

Porady

Schab na 6 sposobów

Schabowy to jeden z głównych przedstawicieli polskiej kuchni. Smażony w panierce z dodatkiem ziemniaków i mizerii smakuje znakomicie. Jednak czasami warto urozmaicić tradycyjne kotlety – dań…

dowiedz się więcej >
Mielone na 7 sposobów

Porady

Mielone na 7 sposobów

Kotlety mielone nie muszą być nudne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów – nadziewane, pieczone, z warzywami czy boczkiem. To tradycyjne polskie danie warto regularnie urozmaicać,…

dowiedz się więcej >
Naleśniki na 7 sposobów

Porady

Naleśniki na 7 sposobów

Naleśniki na słodko, słono, z twarogiem, bezglutenowe… Jest to danie niezwykle uniwersalne, które można przygotować na wiele sposób. Wszystko zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochot…

dowiedz się więcej >
Pierogi z różnych zakątków świata

Porady

Pierogi z różnych zakątków świata

Chinkali, pielmieni czy momo? Pierogi można piec, gotować, smażyć i faszerować różnymi składnikami. Są uwielbianą potrawą na całym świecie. Przybierają różne kształty i nazwy, ale zawsze skł…

dowiedz się więcej >