Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?

Porady

Jak marynować mięso, by wydobyć z niego pełną kruchość?

Marynaty mają niepowtarzalny wpływ na smak mięsnych dań. Bazują one zazwyczaj na oliwie, occie, jogurcie lub winie z dodatkiem odpowiedniej kompozycji przypraw i ziół.

dowiedz się więcej >
8 przepisów na szybkie przekąski na grilla

Inspiracje

8 przepisów na szybkie przekąski na grilla

Kolorowe i pyszne – poznaj nasze ulubione przepisy na przekąski i dodatki do grilla.

dowiedz się więcej >
8 najlepszych sałatek na grilla!

Inspiracje

8 najlepszych sałatek na grilla!

Sprawdź nasze szybkie i smaczne sałatki na grilla

dowiedz się więcej >
Jaki antrykot wołowy wybrać?
dawid

Porady

Jaki antrykot wołowy wybrać?

Są dwa sposoby dojrzewania wołowiny: na mokro i na sucho.

dowiedz się więcej >
10 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY

Inspiracje

10 przepisów na proste szaszłyki z dodatkiem nowych sosów WINIARY

Szaszłyki to prosty i sprawdzony sposób na pyszne i kolorowe dania z grilla. Wspaniale komponują się z Sosami Majonezowymi WINIARY

dowiedz się więcej >
Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Porady

Mięso wieprzowe - jakie wybrać ?

Wieprzowina to jeden z filarów polskiej kuchni, więc warto wiedzieć jak najlepiej przyrządzić poszczególne jej części.

dowiedz się więcej >
Jak dobrze ugotować kaszę?

Porady

Jak dobrze ugotować kaszę?

Jak ugotować różnego rodzaju kasze, aby zachowały swoje dobroczynne właściwości, odpowiednią sypkość oraz pyszny smak?

dowiedz się więcej >
Najlepsze sposoby na kruche ciasto
dawid

Porady

Najlepsze sposoby na kruche ciasto

Cała tajemnica na dobre kruche ciasto tkwi w 4 szczegółach.

dowiedz się więcej >
Słony karmel
dawid

Porady

Słony karmel

Słony karmel to idealne połączenie smaków słodkiego i słonego. Sprawdź nasz przepis na słony karmel.

dowiedz się więcej >
Polewa czekoladowa - jak rozpuścić czekoladę?
dawid

Porady

Polewa czekoladowa - jak rozpuścić czekoladę?

Najprostszy sposób na rozpuszczenie czekolady to kąpiel wodna.

dowiedz się więcej >
Jak ugotować jajka na miękko?

Porady

Jak ugotować jajka na miękko?

Wbrew pozorom ugotowanie idealnie miękkiego – z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem, jajka wcale nie należy do prostych zadań.

dowiedz się więcej >
Jak ugotować jajko na twardo?

Porady

Jak ugotować jajko na twardo?

Ugotowanie jajka na twardo jest znacznie prostsze od jajka na miękko. Tu nie potrzeba zbyt wielu zabiegów – wystarczy po prostu kontrolować czas.

dowiedz się więcej >