Porady

Polewa czekoladowa – jak rozpuścić czekoladę?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Polewa czekoladowa stanowi obowiązkowy element wielu wspaniałych deserów. Niektóre słodkości trudno sobie bez niej wyobrazić. Na szczęście z łatwością możemy wykonać ją samodzielnie w warunkach domowych. Jak rozpuścić czekoladę, aby polewa była idealnie gładka i pozbawiona grudek? Do czego możemy ją wykorzystać?

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Polewa z czekolady i jej szerokie zastosowanie

Polewa z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady – każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj tego ważnego dodatku. Zasada jej przygotowania za każdym razem będzie identyczna. Polewa z czekolady ma w zasadzie nieograniczone zastosowanie w naszych kuchniach w trakcie przygotowywania słodkich, pysznych deserów. Może stanowić ukoronowanie ciast, babeczek, gofrów czy naleśników.

Jeśli zwykle nie możesz się oprzeć czekoladzie, zanim rozpoczniesz rozpuszczanie przygotuj jej większą ilość. Istnieje bowiem spore prawdopodobieństwo, że ulegniesz pokusie skosztowania jej łyżeczką, gdy będzie jeszcze ciepła, a przecież apetyt rośnie w miarę jedzenia...

Jak roztopić czekoladę, aby nie było grudek?

Jeśli zastanawiasz się, jak rozpuścić czekoladę, aby miała idealnie gładką konsystencję i była pozbawiona grudek, wystarczy, że starannie zastosujesz się do proponowanego przez nas przepisu. Kąpiel wodna czekolady to sprawdzony i skuteczny sposób na przygotowanie polewy. W pierwszej kolejności gorzką, białą czy mleczną tabliczkę połam lub posiekaj na drobne kawałki. To bardzo ważne, bo w dużej mierze to właśnie od tej czynności zależeć będzie gładka konsystencja polewy.

Następnie fragmenty przełóż do metalowej lub szklanej miseczki. W tym czasie do rondelka wlej szklankę wody i doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda będzie się gotować, zmniejsz ogień, postaw miskę z czekoladą nad rondelkiem i dalej gotuj wolnym ogniu. Koniecznie zwróć uwagę na to, by naczynie z czekoladą nie miało bezpośredniego kontaktu z wodą, a jedynie z gorącą parą. Inaczej tabliczka nie rozpuści się równomiernie. Kiedy czekolada będzie już płynna, delikatnie ją wymieszaj. Powstanie gładki mus.

Zdejmij miskę z rondelka i wykorzystaj powstałą polewę z czekolady do uatrakcyjnienia deseru lub wypieku.

Jak zrobić czekoladę z ulubionymi dodatkami?

Polewa czekoladowa to podstawowy dodatek, który zrobisz z roztopionego przysmaku. Jednak możesz użyć swojej kreatywności i nieco poeksperymentować, np. tworząc własną tabliczkę, uwzględniając w niej swoje ulubione dodatki.

Wystarczy wlać rozpuszczoną wcześniej czekoladę do prostokątnej formy, posypać ulubionymi dodatkami jak bakalie, wiórki kokosowe czy przyprawy i poczekać aż się wystudzi i zastygnie. Roztopioną czekoladę z dodatkami możesz umieścić także w ulubionych foremkach, by uzyskać niepowtarzalne kształty.

Efekt zależy wyłącznie od twoich preferencji i kreatywności, a tak przygotowany słodki przysmak z pewnością pozytywnie zaskoczy twoich bliskich!

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!