Porady

Jak zawekować bigos?

Bigos wymaga trochę wysiłku i czasu w przygotowaniu, więc przeważnie gotuje się go w dużym garnku. Aby nadmiar bigosu nie zmarnował się, warto zawekować go na później. Jeśli bigos będziesz przechowywać w lodówce, wystarczy, że od razu po nałożeniu go do słoików, ustawisz pojemniki do góry dnem w piekarniku i zawekujesz je przez 20-30 minut w temperaturze 100 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu, ustaw słoiki w lodówce. Jeśli natomiast chcesz przechowywać bigos w piwnicy, to poddaj go dłuższej pasteryzacji, aby mieć pewność, że nie ulegnie on zepsuciu.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!

  • Burtek
    Ja też robię bigos i przechowuję go...Wiadomo,że gotuje się go w dość dużym garnku i takiej ilości nie zje się na jeden raz.Kiedy bigos po ugotowaniu jest jeszcze gorący,to wkładam go do wyparzonych słoików,zakręcam nakrętki,odwracam do góry dnem, przykrywam ręcznikiem i tak stygną przez całą noc.Rano odwracam słoiki i wstawiam do lodówki.Tak mogą być ok.2 tygodni - tyle u nas mają czasu do zjedzenia.Zajmuje to danie trochę czasu,ale jest na dłużej...Ja przygotowuję też taką wersję bardziej lekkostrawną.:-)