Porady

Jak można jeść gruszki?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Konferencja, lukasówka, williams, klaps to jedne z najpopularniejszych odmian gruszek. Są słodkie, soczyste i delikatne w smaku. Można je oczywiście jeść ze skórą.

Gruszkowe wariacje:

  • Uwielbiam pokrojone na ćwiartki, podsmażone na solonym maśle przez ok 7-10 min, aż się ładnie skarmelizują. Na koniec posypuję je szczyptą cynamonu i/lub kardamonu i podaję na śniadanie razem z owsianką lub jaglanką.
  • Jak mam więcej czasu to kładę je na upieczonym, kruchym spodzie wysmarowanym warstwą mascarpone wymieszanego z ubitą śmietanką. Polewam solonym karmelem i posypuję prażonymi migdałami.
  • Lubię również pokroić gruszki na mandolinie, na cienkie plasterki, lekko skropić sokiem z cytryny lub limonki, aby nie ściemniły, i podawać jako carpaccio z dodatkami takimi jak pokruszony ser z niebieską pleśnią i prażone orzechy włoskie, albo z cienkimi paskami wędzonej piersi kaczki.
  • Konferencje po obraniu gotuję w wodzie z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami korzennymi, aż zmiękną. Po wyjęciu z wody polewam je rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i posypuję pokruszonymi ciasteczkami korzennymi. To francuski deser „Poire Belle-Hélène". 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!