Porady

Co można zrobić z jabłek?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Jabłka można marynować, kisić, suszyć, smażyć, przerabiać na sok, cydr, zupy, lody, dodawać do wytrawnych i słodkich dań. Im bardziej kwaśne, tym lepsze będą do różnego rodzaju wypieków (np. reneta, antonówka).

Słodko-kwaśne i twarde odmiany można jeść prosto z drzewa, albo przerobić na soki, musy i przeciery (np. lobo, delikates, spartan, jonagold itp.) 

Jabłka to zdrowa opcja na śniadanie czy przekąskę: do smoothie, owsianki, jaglanki, musów lub w formie chipsów. Świetnie komponują się również z innymi owocami sezonowymi jak gruszki czy figi.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!