Porady

Jakie są rodzaje jabłek?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Antonówka: to bardzo stara odmiana jabłka. Jej owoce są soczyste o kwaskowatym smaku, skórka błyszcząca, gładka. Występuje od sierpnia do września. Dzięki wysokiej zawartości kwasu oraz pektyn nadają się na przetwory, musy, soki, susz i do wypieków. 

Papierówka: to jedna z pierwszych odmian, która pojawia się już w połowie lipca. Papierówki są kruche, o przyjemnej, jasno-zielonej skórce, lekko kwaśne i mało słodkie, idealne do szarlotki i innych wypieków. 

Piros: to owoce soczyste, kruche, słodko-kwaśne, deserowe. Występują od sierpnia do początku września. 

Kosztela: jedna ze starych odmian, która w Polsce znów króluje na stołach. Była ulubionym owocem francuskiej królowej Marysieńki, żony króla Jana III Sobieskiego, który rządził w XVII wieku. Bardzo słodka, twarda, nie nadaje się raczej do przetworów, ale za to jest idealnym owocem deserowym. 

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!