Porady

Co można zrobić ze śliwek?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Śliwki lubią się z następującymi przyprawami: kardamon, cynamon, goździki, anyż, chili, imbir, curry. Można je kisić, smażyć, dusić, piec, gotować i suszyć (w piekarniku lub na słońcu, należy je najpierw przepołowić i wyjąć pestkę).
Śliwki mogą być składnikiem zarówno słodkich dań takich jak knedle, ciasta, drożdżówki, kruszonki, jak również wytrawnych np. z wieprzowiny (żeberka, gulasz, wędzony boczek), jagnięciny (gotowana w białym winie, z mirabelkami i estragonem to gruziński przysmak), kaczki, królika, itp.

Gotowane i miksowane śliwki idealne zastępują tłuszcz i cukier np. w ciastach czekoladowych jak brownie!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!