David Gaboriaud

Jakie są rodzaje śliwek?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Węgierką Zwykła: najbardziej popularna w Polsce odmiana śliwek. Najczęściej jest używana do powideł. Sezon na węgierki trwa od września do października.

Węgierka Dąbrowicka: również popularny w Polsce gatunek śliwki. Jest mniejsza od zwykłej węgierki, bardziej słodka, soczysta. Jest owocem deserowym, świetnie nadaje się również na przetwory. Sezon trwa od sierpnia do września.

Renklod: ta odmiana pochodzi z Iranu. Najpierw trafiła do Anglii, później do innych krajów Europy. Popularna również we Francji, po francusku nosi nazwę "Reine-Claude", ku pamięci francuskiej Królowej Klaudii, żyjącej w XV wieku. W Polsce zadomowiła się w XIX wieku. Nabiera różnych barw, od zielonej przez żółtą, różową po fioletową. Owoce są dosyć duże, soczyste i słodkie. Idealne do deserów (wypieków) i konfitur. 

Śliwki mirabelki: to małe, żółte owoce, często rosnące na dziko. Występują w miastach w parkach, na wsiach przy polnych drogach, w lasach. Są słodkie, soczyste, mają świeży, intensywny zapachem. Sezon na mirabelki jest krótki, to przełom sierpnia i września. Nadają się na wypieki, przetwory, powidła, a nawet wina czy nalewki. Np. wódka z mirabelek jest bardzo popularna w regionie Lotaryngii, we Francji, gdzie mirabelka jest symbolem dostatku

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!