Porady

Co zrobić z cukinii?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Należy do warzyw dyniowatych. W zależności od regionu nazywana jest także „kabaczkiem”. W sklepach dostępna jest cały rok, jednak jej sezon przypada na koniec czerwca i trwa do października. Najlepsza będzie młoda, mała lub średnia, jędrna i zielona.
Nie każdy o tym wie, ale jadalne są również kwiaty cukinii (sprawdź przepis tutaj
)

Cukinia doceniana jest przez dietetyków za swoje walory odżywcze,  jest lekkostrawna.

Jak przyrządzić cukinię?

Smakuje wybornie na surowo w sałatach, krojona obieraczką przypomia makaron papardelle a za pomocą „spiralizer” (specjalnego urządzenia do robienia spaghetti z warzyw) można z niej zrobić spaghetti. 

Cukinia świetnie sprawdza się również w daniach na ciepło - smażona (placki), duszona (w ratatuj), grillowana (cienkie podłużne paski), pieczona (z farszem wege lub mięsnym), gotowana na parze (kilka minut na „al dente”).  

 Łatwo się kisi, jak ogórki (do kiszenia wybieraj młode i jędrne okazy, najlepiej tzw. baby), marynuje albo pikluje w zalewie octowej z dodatkiem miodu, curry i chilli. 

 Gości z pewnością zaskoczysz ciastem z cukinii. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto cytrynowe,ale spróbuj też ciasta z dodatkiem czekolady! Cukinia sprawia, że ciasto jest wilgotne i świeże, a nie jest nawet wyczuwalna!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!

  • Jarek
    Cukinia grillowana! Uwielbiam, jest świetnym uzupełnieniem do sera camembert, na grilla, indyka zamarynowanego w przyprawach. Pełne wartościowe danie, polecam