Porady

Co zrobić z arbuza?

David Gaboriaudautor:   david gabouriald

David Gaboriaud

autor

David Gaboriaud

Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

Sezon na arbuza trwa długo, pierwsze pojawiają się już w maju, a ostatnimi możemy się cieszyć do końca września. Korzystajmy zatem z jego orzeźwiających właściwości podczas upalnych letnich miesięcy. Teraz jest w pełni dojrzały, słodki i soczysty.

Dlaczego warto jeść arbuza?

Arbuz to owoc, który w ponad 90% składa się z wody. Jest niskokaloryczny, orzeźwiający i kryje w sobie substancje odżywcze takie jak likopen, potas, wapń, magnez, witaminy A i C.

Zmiksowany arbuz z dodatkiem soku z cytryny oraz szczypty soli to idealny „napój” izotoniczny.

Sprawdza się dla sportowców w trakcie i po treningu, ale polecam go również dla mniej aktywnych osób na upalne dni, kiedy tracimy dużą ilości płynów i soli mineralnych.

Wszyscy, którzy prowadzą aktywny tryb życia docenią arbuza z jeszcze jednego powodu: poprawia ukrwienie i odżywienie tkanki mięśniowej, co pozwala na bardziej intensywny trening oraz wspomaga regenerację mięśni.

Jak jeść arbuza? 

Arbuza można miksować z różnymi owocami i ziołami. Polecam np. chłodnik z arbuza z truskawkami, liśćmi mięty oraz sokiem z limonki, serwowany z dodatkiem sera feta lub twarogu.

Arbuz smakuje wybornie również jako dodatek do sałat, np. do sałatki z serem feta, pomidorami i bazylią.

Arbuza można  też grilować (sprawdź nasz przepis na grillowane arbuzy), kisić, piklować, podawać w formie granity czy sorbetów.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!