Porady

Czy można zrobić naleśniki bez jajek?

Jajka wpływają na elastyczność ciasta na naleśniki. Można sobie poradzić bez nich, wystarczy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis:

Składniki:

  • 2 szklanki wody (najlepiej mineralnej, gazowanej)
  • 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego (dobry będzie każdy rodzaj mleka roślinnego, może oprócz ryżowego, które za bardzo klei się do patelni)
  • 4-4 i ½ szklanki mąki pszennej (ewentualnie mieszanki bezglutenowej) – ilość zależy od tego, jakiego typu mąki używasz. Im wyższy symbol, tym bardziej mąka wchłania wodę. Ciasto nabiera właściwej konsystencji około 15 minut od przygotowania. Wtedy możesz dosypać więcej mąki lub dolać trochę wody.
  • duża szczypta soli
  • około 60 ml oleju

 

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj wodę, mleko i mąkę ze szczyptą soli. Gdy ciasto będzie gładkie i lejące, odstaw je na 15 minut. W tym czasie ulotnią się bąbelki powietrza, gluten dobrze zwiąże masę, a ciasto stanie się gęstsze. Następnie dodaj olej i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste – dolej odrobinę wody. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni, przewracając drewnianą szpatułką. Wykładaj na talerz i podawaj jeszcze ciepłe. Do smażenia naleśników najlepiej nadają się patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu.

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!