Porady

Jak sprawić, by biała kiełbasa nie pękła?

Białą kiełbasę można podawać na wiele sposobów.

Bez względu na przepis, jaki wybierzesz powinna być ona miękka, soczysta i oczywiście nie powinna pękać podczas gotowania.

Jak tego dokonać?

Podajemy kilka sprawdzonych sposobów!

  • Gotuj kiełbasę w odkrytym garnku, na małym ogniu. Dzięki temu nie pozwolisz na gwałtowne wrzenie wody, ponieważ właśnie ten proces jest najczęściej przyczyną pękania kiełbasy.
  • Gotowanie kiełbasy powinno przypominać parzenie. Przed rozpoczęciem tego procesu dobrze jest nakłuć ją w kilku miejscach – zapobiegnie to pęknięciu kiełbasy pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.
  • Kiełbasę należy parzyć około 20-30 minut od zagotowania wody. Po 20 minutach sprawdź, (na przykład widelcem) czy kiełbasa jest już miękka. Jeśli tak – kiełbasa jest już gotowa. Wyjmij ją z wody!

Komentarze

Podziel się opinią, oceń lub dodaj coś od siebie!