Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone sposoby klejenia pierogów

Porady

Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone sposoby klejenia pierogów

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia, na których nie znalazłyby się pierogi z kapustą i grzybami. To jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, którą wielu z nas uwielbia. Jak mo…

dowiedz się więcej >
Jak mrozić i gotować mrożone pierogi?

Porady

Jak mrozić i gotować mrożone pierogi?

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to jedno z najpopularniejszych świątecznych dań w naszym kraju. Chociaż na co dzień większość z nas sięga po gotowe rozwiązania, Boże Narodzenie to dos…

dowiedz się więcej >
Czym zastąpić papier do pieczenia?

Porady

Czym zastąpić papier do pieczenia?

Lista świątecznych zakupów bywa długa i rzadko udaje się nam ją zrealizować za jednym podejściem. Dlatego od czasu do czasu zdarza nam się zapomnieć nawet o najbardziej oczywistych jej eleme…

dowiedz się więcej >
Jak oczyścić, filetować i smażyć karpia – sprawdzone sposoby

Inspiracje

Jak oczyścić, filetować i smażyć karpia – sprawdzone sposoby

W większości polskich domów trudno wyobrazić sobie Wigilię Bożego Narodzenia bez tradycyjnego karpia. Chociaż w sklepach dostępne są filety, które wystarczy wrzucić na patelnię, wciąż często…

dowiedz się więcej >
Ciasta bożonarodzeniowe – 12 słodkich pomysłów, które pokochają goście

Inspiracje

Ciasta bożonarodzeniowe – 12 słodkich pomysłów, które pokochają goście

Co roku oprócz tradycyjnych przepysznych potraw z okazji Gwiazdki na naszych stołach królują ciasta bożonarodzeniowe. Oto 12 propozycji, które niczym 12 wigilijnych potraw zachwycą zgromadzo…

dowiedz się więcej >
Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu

Porady

Z czym zrobić sushi – najpopularniejsze składniki do robienia sushi w domu

Sushi, czyli tradycyjne japońskie danie, na dobre zagościło w polskiej kuchni. W całym kraju możemy znaleźć wiele restauracji serwujących ten przysmak, jednak bez problemu przygotujemy go ta…

dowiedz się więcej >
Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli

Porady

Sprawdzone sposoby na obieranie cebuli

Każdy z nas może znać inne sposoby na krojenie cebuli bez łez, jednak nie wszystkie z nich się sprawdzają. U ciebie za każdym razem ta czynność kończy się płaczem? Na szczęście istnieją też …

dowiedz się więcej >
Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!

Porady

Ile piecze się schab? Rozmiar ma znaczenie!

Aromatyczny, soczysty i smakowity – taki powinien być idealny schab. Można go upiec w rękawie lub w naczyniu żaroodpornym, wcześniej marynując mięso w przyprawach. Jak upiec schab, aby nie b…

dowiedz się więcej >
Temperowanie czekolady

Porady

Temperowanie czekolady

Jeśli kupujemy czekoladki czy batoniki oblane idealnie gładką czekoladą, możemy być pewni, że była temperowana. Dzięki temu procesowi czekolada jest błyszcząca i trwalsza, ale też łatwo się …

dowiedz się więcej >
Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadł po upieczeniu? Jak piec sernik, by był puszysty?

Puszysty, stanowiący jednolitą masę i wyrośnięty – takie cechy, poza oczywiście wyjątkowym smakiem, najbardziej cenimy w domowych sernikach. Dlaczego sernik opada po upieczeniu? Jak piec ser…

dowiedz się więcej >
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje

Inspiracje

Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje

Dekoracje potraw w ostatnich latach zaczęły zyskiwać na znaczeniu. Ozdabianie naszych talerzy stało się ważne, ponieważ przyrządzenie smacznego dania i poczęstowanie nim bliskich to powód do…

dowiedz się więcej >
Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?

Porady

Najdroższe przyprawy świata – czy są warte swojej ceny?

Luksusowe i trudno dostępne składniki wykorzystywane w kuchni od wieków działają na ludzką wyobraźnię. Nie inaczej jest z przyprawami. Przez wiele lat Europejczycy, którzy pragnęli wprowadzi…

dowiedz się więcej >
Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?

Porady

Popularne rodzaje dyni jadalnej. Do jakich dań się nadają?

Jesień w pełni, a to oznacza, że na targach i w sklepach króluje dynia! Odmiany, jakie tam znajdziemy, są naprawdę rozmaite, tak samo jak potrawy, które możemy z nich przygotować. Przetwory …

dowiedz się więcej >
Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?

Porady

Jaki wybrać ser na sernik tłusty oraz półtłusty?

Sernik to z pewnością jeden z najpopularniejszych wypieków, który króluje na naszych stołach. Pieczemy go często i chętnie delektujemy się jego smakiem. O czym musimy pamiętać, zanim zabierz…

dowiedz się więcej >
Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Porady

Co jeść jesienią? Sezonowe warzywa i owoce, czyli dary jesieni

Każda pora roku ma swoje wyjątkowe kulinarne akcenty. Jesień nie stanowi pod tym względem wyjątku! Jesienne warzywa i owoce dostarczają nam wielu interesujących inspiracji. Dowiedz się, jak …

dowiedz się więcej >
7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Porady

7 inspiracji na rozgrzewającą zupę krem na jesień

Żegnamy lato i witamy jesień, która przyniesie nam chłodniejsze dni, deszczową pogodę i... fantastyczne doznania kulinarne! Jeśli chodzi o te ostatnie, trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek …

dowiedz się więcej >
Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Porady

Jak przechowywać imbir? Jego właściwości i zastosowanie w kuchni

Korzeń imbiru ma wszechstronne zastosowanie. Używa się go przede wszystkim jesienią i zimą, czyli w sezonie największej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Herbata z imbirem doskonale …

dowiedz się więcej >
Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Porady

Jak usmażyć idealny stek? Sprawdź cenne porady

Mówi się, że przygotowanie idealnego steku to prawdziwa sztuka. Kierując się kilkoma najważniejszymi zasadami, będziemy mogli ją opanować do perfekcji. Sprawdź, jak przygotować stek, który z…

dowiedz się więcej >
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

Porady

Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!

W niedzielę rosół, w poniedziałek – pomidorowa! Brzmi znajomo? Czasem warto przełamać ten schemat i stworzyć inne pyszne dania na uniwersalnej bazie. Jarzynowa, ogórkowa, fasolowa czy zupa p…

dowiedz się więcej >
Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Porady

Julienne – czyli wszystko o krojeniu w słupki

Słupki, paski, zapałki – tak możemy opisać technikę krojenia warzyw julienne. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej, która miała ogromny wpływ na kształtowanie się zwyczajów kulinarnych w inn…

dowiedz się więcej >
Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Porady

Co to jest kuwertura i jak ją zrobić? Domowy sposób na polewę czekoladową

Kuwertura należy do jednego z najbardziej wykwintnych składników w cukiernictwie. Różni się od zwykłej czekolady, ponieważ jest bardziej wymagająca w przygotowywaniu deserów. Czym tak napraw…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Porady

Jak ugotować ciecierzycę i do jakich dań można ją wykorzystać?

Ciecierzyca ma mnóstwo zastosowań, nie tylko w daniach wegetariańskich i wegańskich, lecz także tych mięsnych. Choć cieciorka, bo bywa też tak nazywana, jest łatwo dostępna w sklepach w wers…

dowiedz się więcej >
Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Porady

Ognisko – jakie dania i potrawy możemy zrobić na ognisku?

Trudno wyobrazić sobie lepsze pożegnanie lata niż spotkanie przy ognisku. To doskonała recepta na dobrą zabawę w chłodniejsze wieczory! Na prawdziwym ognisku nie może oczywiście zabraknąć py…

dowiedz się więcej >
Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Porady

Kiszenie kapusty w beczkach i słoikach. Jak ukisić kapustę na zimę?

Kapusta kiszona jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów kuchni polskiej. Bigos i surówka z kiszonej kapusty od wieków królują na naszych stołach, ale ten składnik ma znacznie wię…

dowiedz się więcej >