Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jakie są rodzaje mleka?

Porady

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko towarzyszy nam w jadłospisie nie tylko w postaci napoju. Stanowi składnik wielu potraw, szczególnie wypieków i deserów. Oprócz najbardziej popularnego mleka krowiego, mamy do dyspozycj…

dowiedz się więcej >
Bataty na 4 sposoby

Porady

Bataty na 4 sposoby

Bataty coraz śmielej wkraczają na nasze stoły, stanowiąc intrygującą alternatywę wobec ziemniaków. Choć wciąż wiele osób nie wie, jak powinno się je przyrządzać – w rzeczywistości jest to ba…

dowiedz się więcej >
Ziemniaki na 5 sposobów

Porady

Ziemniaki na 5 sposobów

Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg ziemniaków. Ugotowane z dodatkiem mięsa stanowią jedną z obiadowych podstaw rodzimej kuchni. Jednak warto od czasu do czasu przełamać monotonię. …

dowiedz się więcej >
Schab na 6 sposobów

Porady

Schab na 6 sposobów

Schabowy to jeden z głównych przedstawicieli polskiej kuchni. Smażony w panierce z dodatkiem ziemniaków i mizerii smakuje znakomicie. Jednak czasami warto urozmaicić tradycyjne kotlety – dań…

dowiedz się więcej >
Mielone na 7 sposobów

Porady

Mielone na 7 sposobów

Kotlety mielone nie muszą być nudne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów – nadziewane, pieczone, z warzywami czy boczkiem. To tradycyjne polskie danie warto regularnie urozmaicać,…

dowiedz się więcej >
Naleśniki na 7 sposobów

Porady

Naleśniki na 7 sposobów

Naleśniki na słodko, słono, z twarogiem, bezglutenowe… Jest to danie niezwykle uniwersalne, które można przygotować na wiele sposób. Wszystko zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochot…

dowiedz się więcej >
Pierogi z różnych zakątków świata

Porady

Pierogi z różnych zakątków świata

Chinkali, pielmieni czy momo? Pierogi można piec, gotować, smażyć i faszerować różnymi składnikami. Są uwielbianą potrawą na całym świecie. Przybierają różne kształty i nazwy, ale zawsze skł…

dowiedz się więcej >
15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki

Porady

15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki

Dni są coraz cieplejsze, więc na naszych stołach coraz częściej goszczą orzeźwiające chłodniki. Wiosna sprzyja ich przyrządzaniu nie tylko ze względu na upał. Natura dostarcza nam nowalijek …

dowiedz się więcej >
Pyszne przekąski na mecz reprezentacji Polski

Porady

Pyszne przekąski na mecz reprezentacji Polski

Mecz i pyszne jedzenie to idealne połączenie dla wiernych kibiców. Słone paluszki, krakersy i chipsy warto jednak zastąpić domowymi przekąskami. Powinny one być sycące i smaczne, a ich przyg…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić leczo?

Porady

Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzyma…

dowiedz się więcej >
Pomysł na... śniadanie

Porady

Pomysł na... śniadanie

Zdarza się, że w porannym pośpiechu brakuje nam pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie. Jednak należy pamiętać, że dobrze rozpoczęty dzień powinien zacząć się od pełnowartościowego posiłku. P…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować brokuły?

Porady

Jak ugotować brokuły?

Często widzimy na zdjęciach piękne jędrne brokuły o apetycznym kolorze. Jednak zdarza się, że na naszych talerzach wyglądają nieco mniej okazale. Czasami stają się blade i poszarzałe. Jednak…

dowiedz się więcej >
Koktajl, smoothie, a może shake?

Porady

Koktajl, smoothie, a może shake?

Pożywny koktajl, orzeźwiające smoothie, kremowy shake… Wszystkie są pyszne, a ich smak zależy od naszej inwencji twórczej i gustu. Mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Jednak czym tak n…

dowiedz się więcej >
Rodzaje i typy mąk

Porady

Rodzaje i typy mąk

Mąka jest podstawą każdego chleba, ciasta, naleśników, pierogów czy biszkoptów. Kiedyś wybór mąki był bardzo ograniczony, obecnie jednak możemy znaleźć w sklepach bardzo dużo jej rodzajów. P…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować kalafior?

Porady

Jak ugotować kalafior?

Kalafior należy do najbardziej lubianych obiadowych dodatków na polskich stołach. W klasycznej wersji podajemy go wraz z masłem i bułką tartą, kochamy także zupę kalafiorową, a coraz większą…

dowiedz się więcej >
Jak gotować szparagi?

Porady

Jak gotować szparagi?

Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Nie ważne czy wybierasz ich białą, czy zielona odmianę – sukces zależy od sposobu ich gotowania. Istnieje wiele metod przygoto…

dowiedz się więcej >
Sorbety i lody domowe – idealne na lato

Porady

Sorbety i lody domowe – idealne na lato

Mówi się, że lody to przysmak dzieci, ale tak naprawdę wszyscy – niezależnie od wieku – chętnie po nie sięgamy. Trudno wyobrazić sobie upalne dni bez smakowitego orzeźwienia. Lody i sorbety…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować ryż?

Porady

Jak ugotować ryż?

Ryż to zarówno popularny dodatek, jak i baza do wielu dań. Na dobre zagościł na polskich stołach jako alternatywa dla ziemniaków. O ile ryż w torebkach jest prosty w przygotowaniu, o tyle go…

dowiedz się więcej >
Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?

Porady

Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?

Na świecie wyróżnia się ponad 150 tysięcy odmian ryżu. Stanowi on podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, ale z powodzeniem stosowany jest również w Polsce jako dodatek do wielu dań, zup czy…

dowiedz się więcej >
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc

Inspiracje

Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc

Jajka są nieodłącznym elementem wielkanocnego jadłospisu. Oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej, jajek z majonezem czy w barszczu, warto poeksperymentować w kuchni i stworzyć proste, ale bar…

dowiedz się więcej >
Domowe twarożki na 5 sposobów

Inspiracje

Domowe twarożki na 5 sposobów

Dobry start w dzień pełen wyzwań nie może odbyć się bez smacznego i pożywnego śniadania. W roli głównej pierwszego posiłku świetnie sprawdzi się biały ser, który jest niezwykle smaczny. Jak …

dowiedz się więcej >
Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Porady

Rodzaje makaronu i ich zastosowanie

Lasagne, tagiatelle, cannelloni, ravioli… Brzmi pysznie, ale czy tak naprawdę wiesz jak prawidłowo przygotować dania z makaronem niczym z włoskiej restauracji? Tego typu produkty zbożowe róż…

dowiedz się więcej >
Wszystko o jajkach

Porady

Wszystko o jajkach

Jajka na twardo są podstawą wielu sałatek, idealnie komponują się z majonezem oraz stanowią pyszny dodatek do kanapek. O poranku często zajadamy się jajecznicą, omletem czy jajkami na miękko…

dowiedz się więcej >
Sosy do jajek

Inspiracje

Sosy do jajek

Sos tatarski, musztardowy, koperkowy, a może czosnkowy? Z pewnością każdy ma swój ulubiony! Niezależnie od tego, jakie sosy wybierzemy, wszystkie mają wspólny mianownik – idealnie komponują …

dowiedz się więcej >
Babeczki i muffiny – różnice

Inspiracje

Babeczki i muffiny – różnice

Nazwy babeczki i muffiny często stosowane są zamiennie. Jednak są to dwa różne rodzaje wypieków. Różnice tkwią w wyglądzie, stosowanych składnikach na ciasto oraz sposobie jego wyrabiania. J…

dowiedz się więcej >
Babeczki wielkanocne

Inspiracje

Babeczki wielkanocne

Na wielkanocnym stole wśród słodkości najczęściej spotykamy tradycyjne ciasta – mazurki, wielkanocną babkę, paschę lub sernik. Warto jednak nieco urozmaicić deserowe menu. Nasza propozycja t…

dowiedz się więcej >
Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Inspiracje

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc

Wielkanoc ma w Polsce szczególnie rodzinny charakter, dlatego wiele czasu spędzamy wówczas z najbliższymi przy świątecznym stole. Przez lata narodziła się w naszym kraju silna tradycja tworz…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić idealny lukier?

Porady

Jak zrobić idealny lukier?

Wszyscy miłośnicy słodkości docenią niezwykłe aromaty domowych wypieków. Smaku wielu takich ciast i ciasteczek nie wyobrażamy sobie bez słodkich, ozdobnych polew. Tym razem skupimy się na na…

dowiedz się więcej >
Jajka inaczej

Inspiracje

Jajka inaczej

Na miękko, na twardo, faszerowane, jajecznica, omlet… Jajka zajmują w naszym jadłospisie szczególną pozycję. Wymienione sposoby ich przyrządzenia stanowią jedynie wierzchołek góry lodowej. P…

dowiedz się więcej >
Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?

Inspiracje

Dlaczego mleko jest ważne w rozwoju Twojego dziecka?

Na to pytanie odpowiada Agnieszka Piskała – najbardziej opiniotwórcza dietetyczka w Polsce.

dowiedz się więcej >