Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jak zrobić dobry sos do mięsa

Porady

Jak zrobić dobry sos do mięsa

Różnego rodzaju sosy są niezastąpione do dań obiadowych z ziemniakami, kopytkami, makaronem lub kluskami śląskimi. Sosy do mięsa możemy przygotować zarówno na bazie esencjonalnego rosołu, ja…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka

Porady

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka

Babeczki, ciasta, gofry, torty… Z bitą śmietaną niemal każdy deser smakuje o niebo lepiej. Jeżeli nie mamy pod ręką gotowej bitej śmietany lub tradycyjnej śmietany do ubicia, istnieje sprawd…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić cukier puder w domu

Porady

Jak zrobić cukier puder w domu

Cukier puder jest doskonałym dodatkiem do wszelkich deserów, słodkich bułeczek czy ciastek. Można urozmaicić jego smak, dodając odrobinę cynamonu, wanilii czy innych ulubionych przypraw. Cuk…

dowiedz się więcej >
Jak upiec buraki w piekarniku

Porady

Jak upiec buraki w piekarniku

Pieczone buraki mają wspaniałą czerwoną barwę i delikatny smak. Stanowią świetny dodatek do kanapek, różnego rodzaju sałatek czy domowych past. Burak to bardzo uniwersalne warzywo – nie tylk…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem

Porady

Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem

Mleko migdałowe to znakomita alternatywa dla mleka krowiego. Zdaniem wielu miłośników napojów roślinnych mleko z migdałów jest dużo lepsze, gdy przygotujemy je samodzielnie. Doskonale smakuj…

dowiedz się więcej >
Jak uprażyć słonecznik

Porady

Jak uprażyć słonecznik

Słonecznik jest doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju potraw, takich jak sałatki czy zupy kremy. Może stanowić również samodzielną przekąskę pomiędzy posiłkami. Prażenie słonecznika nie je…

dowiedz się więcej >
Jak gotować buraki

Porady

Jak gotować buraki

Burak ćwikłowy to jedno z najbardziej lubianych i docenianych warzyw w naszej kuchni. Jego intensywny czerwony kolor nadaje potrawom niepowtarzalnego odcienia, a delikatny smak pozwala na pr…

dowiedz się więcej >
Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia

Porady

Jak przygotować i parzyć siemię lniane do picia

Nasiona lnu są wykorzystywane w kuchni od wielu lat. Ich walory doceniały nasze babcie, często dodając siemię lniane do ciasta na chleb. Tymi drobnymi nasionami często też posypywano inne wy…

dowiedz się więcej >
Jak jeść sushi pałeczkami

Porady

Jak jeść sushi pałeczkami

Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw pochodzących z Japonii. Zawiera w sobie mnóstwo pysznych i odżywczych składników, które powinniśmy spożywać każdego dnia. Polakom bardzo często sp…

dowiedz się więcej >
Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki

Porady

Jak gotować ciecierzycę? Sprawdzone sposoby gotowania cieciorki

Cieciorka w ostatnich latach coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dzięki wyjątkowo delikatnemu smakowi jest idealnym składnikiem wielu różnorodnych potraw. Każdy wielbiciel ciecier…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować parówki

Porady

Jak ugotować parówki

Parówki to niewielkich rozmiarów kiełbaski o delikatnym smaku, dzięki czemu świetnie nadają się do przygotowania różnego rodzaju potraw. To właśnie możliwość przyrządzania ich na wiele sposo…

dowiedz się więcej >
Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc

Porady

Kumkwat – jak jeść i kupować ten egzotyczny owoc

W ostatnich latach sklepowe półki uginają się pod ciężarem różnorodnych owoców. Walczący o klientów sprzedawcy oferują coraz to bardziej egzotyczne warzywa i owoce przywożone z odległych zak…

dowiedz się więcej >
Dlaczego Wielkanoc jest świętem ruchomym i jak ustalić jej datę

Porady

Dlaczego Wielkanoc jest świętem ruchomym i jak ustalić jej datę

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie, przypominające nam o męce, śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa Chrystusa. Jest to też czas spotkań z bliskimi, najczęściej przy …

dowiedz się więcej >
Jak zrobić popcorn w garnku?

Porady

Jak zrobić popcorn w garnku?

Popcorn to doskonała przekąska, którą bez problemu możemy przygotować samodzielnie w domu. Idealnie nadaje się do wieczoru filmowego w doborowym towarzystwie. Uprażenie popcornu nie jest tru…

dowiedz się więcej >
Jak jeść i przechowywać awokado?

Porady

Jak jeść i przechowywać awokado?

Niektórzy uważają, że awokado ma mdły i mało charakterystyczny smak. Jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i składnikami możemy uzyskać z niego naprawdę pyszne danie lub zdrową prze…

dowiedz się więcej >
Jak zawinąć gołąbki?

Porady

Jak zawinąć gołąbki?

Gołąbki to jeden ze specjałów kuchni polskiej. Trzeba jednak dojść do wprawy, aby zawsze wychodziły znakomite. Warto przygotować je z różnymi rodzajami kapusty, farszem i sosem. Jaki jest se…

dowiedz się więcej >
Jak złożyć serwetki na stół?

Porady

Jak złożyć serwetki na stół?

Serwetki pełnią nie tylko praktyczną funkcję, lecz także doskonale ozdabiają stół podczas uroczystości rodzinnych i oficjalnych przyjęć. Składanie serwetek to sztuka, którą z powodzeniem każ…

dowiedz się więcej >
Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby

Porady

Jak zwijać tortille? Poznaj sprawdzone sposoby

Quesadille, enchilady, burrito… Pysznych dań z wykorzystaniem tortilli jest mnóstwo! Dzięki odpowiedniej technice zawijania farsz nie wydostanie się z placka i potrawa będzie łatwiejsza do z…

dowiedz się więcej >
Jak udekorować i ozdobić tort? Sprawdź najlepsze inspiracje!

Porady

Jak udekorować i ozdobić tort? Sprawdź najlepsze inspiracje!

Słodkie, kolorowe, pięknie zdobione… Takie powinny być idealne torty na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom dekorowanie tortów nie jest bardzo trudnym zadaniem. Należy tylko uzbroić się w cierpl…

dowiedz się więcej >
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Porady

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Zepsute jajko może zrujnować całe danie, dlatego przed jego wykorzystaniem warto przeprowadzić jeden z testów, które pomogą upewnić się, czy jajka na pewno są świeże. Nie trzeba nawet rozbij…

dowiedz się więcej >
Jak otworzyć kokosa domowymi sposobami?

Porady

Jak otworzyć kokosa domowymi sposobami?

Kokos jest egzotycznym i charakterystycznym owocem, który można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych potraw. Przed jego zakupem warto upewnić się, czy na pewno jest świeży. Należ…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić masło ze śmietany w domu?

Porady

Jak zrobić masło ze śmietany w domu?

Masło jest tłuszczem powstałym ze śmietany mleka krowiego. Dzięki swojej konsystencji, niepowtarzalnemu zapachowi oraz subtelnemu smakowi jest składnikiem wielu znanych potraw mięsnych, warz…

dowiedz się więcej >
Jak zagęścić gulasz?

Porady

Jak zagęścić gulasz?

Gulasz to danie najczęściej jednogarnkowe, którego głównymi składnikami są pokrojone w kostkę mięso, cebula i papryka. Przed stuleciami była podstawową potrawą pasterzy, przyrządzaną zazwycz…

dowiedz się więcej >
Jak zagęścić sos? Poznaj 7 niezawodnych sposobów!

Porady

Jak zagęścić sos? Poznaj 7 niezawodnych sposobów!

Grzybowy, pomidorowy, mięsny, musztardowy, czosnkowy… rodzajów sosów jest co niemiara. Często są istotnym składnikiem dań makaronowych, mięsnych albo warzywnych. Trudno sobie wyobrazić spagh…

dowiedz się więcej >
Jak obrać i pokroić ananasa?

Porady

Jak obrać i pokroić ananasa?

Owoce egzotyczne coraz częściej goszczą na naszych stołach. Soczyste ananasy nie tylko świetnie smakują solo, lecz także jako dodatek do deserów, sałatek czy dań typowo mięsnych. Jeśli chces…

dowiedz się więcej >
Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad

Porady

Jak szybko rozmrozić mięso? Garść porad

Coraz więcej z nas żyje na co dzień w biegu, dlatego też zakupy spożywcze robimy rzadziej, ale za to kupujemy więcej produktów na zapas. Aby zachować świeżość surowych mięs, nieraz decydujem…

dowiedz się więcej >
Jak zwijać rogaliki?

Porady

Jak zwijać rogaliki?

Któż z nas nie lubi rogalików? Chyba nikt nie jest w stanie oprzeć się delikatnym rogalikom z ciasta francuskiego albo tym mięciutkim, z delikatnego ciasta drożdżowego. Od innych ciastek wyr…

dowiedz się więcej >
Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!

Porady

Sprawdzone sposoby na zagęszczanie zupy!

Zupy od wieków królują na polskich stołach, a ich rodzaj, smak i gęstość często uzależniamy od pory roku. Wiosną najchętniej decydujemy się na lekkie dania, w upalne letnie dni wybieramy chł…

dowiedz się więcej >
Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory

Porady

Rozgrzewające herbatki na zimowe wieczory

Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata w mroźny zimowy dzień. Pomaga ogrzać organizm od wewnątrz oraz ocieplić zmarznięte ręce. Podstawą herbat zimowych są oczywiście rozgrzewające pr…

dowiedz się więcej >
Pomysły na przystawki i przekąski wigilijne

Porady

Pomysły na przystawki i przekąski wigilijne

Oprócz barszczu z uszkami, zupy grzybowej czy pierogów warto zaserwować naszym gościom pyszne przystawki na ciepło i na zimno. Powinny one nie tylko wspaniale smakować, lecz także dobrze pre…

dowiedz się więcej >