Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Sezon na rabarbar i truskawki
dawid

Inspiracje

Sezon na rabarbar i truskawki

Sezon na rabarbar i truskawki przypada mniej więcej w tym samym czasie. Jest krótki, to jedyny moment w roku, kiedy są świeże i powinniśmy się nimi objadać.

dowiedz się więcej >
Zero waste w kuchni
dawid

Porady

Zero waste w kuchni

Zero waste w kuchni to podejście, w którym wykorzystujemy do gotowania, rzeczy dotychczas uznawane za odpady.

dowiedz się więcej >
Jak długo gotować jajko?

Porady

Jak długo gotować jajko?

Jajko gotujemy inaczej zależnie od tego jaką konsystencję żółtka chcemy osiągnąć.

dowiedz się więcej >
Jakie mięso dodać do rosołu?

Porady

Jakie mięso dodać do rosołu?

Rosół można przygotować na bazie wielu rodzajów mięsa: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi, kaczki. Ważne, aby używane kawałki mięsa były dość tłuste.

dowiedz się więcej >
Jak ubić śmietanę na sztywno?

Porady

Jak ubić śmietanę na sztywno?

Ubijanie śmietany na sztywno czasami może nastręczyć w kuchni nerwów, kiedy śmietana za nic nie chce uzyskać pożądanej konsystencji. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby!

dowiedz się więcej >
Jak obrać pomidora?

Porady

Jak obrać pomidora?

Pomidor z racji tego, że ma dość twardą i mocno przylegającą do miąższu skórkę nie jest wcale prosty do obrania. Dlatego, aby to zrobić najlepiej posłużyć się sposobem - sparzyć go.

dowiedz się więcej >