Porady i inspiracje

David Gaboriaud

David Gaboriaud


Francuz, od kilku lat mieszkający w Polsce. Kucharz z zamiłowania. Pasjonat życia, kochający dobrą kuchnię i celebrowanie posiłków. Autor książki, programów i warsztatów kulinarnych. Na stronie winiary.pl bierze pod opiekę sekcję Porad i Inspiracji, dzieląc się swoimi najlepszymi pomysłami.

sprawdź porady Davida

Porady i inspiracje

Jak zrobić idealny omlet?

Porady

Jak zrobić idealny omlet?

Na pytanie, jak zrobić omlet istnieje wiele prawidłowych odpowiedzi. W końcu każdy z nas ma własny gust i oczekiwania kulinarne. Dla jednych ideałem będzie omlet na słodko, dla innych omlet …

dowiedz się więcej >
Jak zrobić pyszną lasagne?

Porady

Jak zrobić pyszną lasagne?

Zastanawiasz się, jak zrobić lasagne? A może jak zrobić lazanię? W codziennej pisowni doskonale zakorzeniła się zarówno nazwa oryginalna, jak i spolszczona, dlatego będziemy ich używać zamie…

dowiedz się więcej >
Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?

Porady

Biszkopt idealny – jak przygotować biszkopt?

Biszkopt to z pewnością jeden z najbardziej popularnych gatunków ciast, ceniony za puszystość i delikatność. Jak zrobić biszkopt, który idealnie spełni nasze oczekiwania i stanie się podstaw…

dowiedz się więcej >
Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Porady

Azjatyckie przekąski z papierem ryżowym

Kuchnia azjatycka mocno akcentuje swoją obecność w Polsce przynajmniej od dwóch dekad. Wystarczy spojrzeć na wschodnie bary i restauracje, które funkcjonują w każdym mieście, miasteczku i na…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować dobry rosół?

Porady

Jak ugotować dobry rosół?

Idealny rosół powinien być głęboki w smaku, aromatyczny, klarowny i niezbyt tłusty. Zanim zabierzemy się do gotowania, warto poznać kilka zasad, dzięki którym będzie niezwykle smakowity. Jak…

dowiedz się więcej >
Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?

Porady

Dania ze szpinakiem – jak przyrządzić szpinak?

Niektórzy z nas mogą nie przepadać za szpinakiem, jednak jeżeli będzie odpowiednio przyrządzony przekona nawet największych przeciwników. Kluczem do udanego dania są oczywiście wyraziste prz…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Porady

Jak zrobić dobre i domowe frytki z piekarnika?

Kto z nas nie lubi frytek? Świetnie smakują jako przekąska, a także dodatek do obiadu. Frytki domowe są smakowitą alternatywą dla mrożonych ze sklepu. Odpowiednio przygotowane mogą być jeszc…

dowiedz się więcej >
Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?

Porady

Jak długo i prawidłowo gotować ziemniaki?

Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna filozofia, jednak czasami zdarza się, że są zupełnie bez smaku. Dlaczego tak się dzieje? Wszystko zależy od gatunku ziemniaków, obieran…

dowiedz się więcej >
Jak obrać i przyrządzić krewetki?

Porady

Jak obrać i przyrządzić krewetki?

W sklepach najczęściej możemy kupić krewetki mrożone, poddane już obróbce, jednak warto postawić na świeże owoce morza. Ich walory smakowe są nieporównywalnie lepsze! Wbrew pozorom ich obran…

dowiedz się więcej >
Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Porady

Regionalna kuchnia Polska – przegląd i charakterystyka polskich regionów kulinarnych

Wbrew pozorom polska kuchnia jest bardzo różnorodna. Świadczą o tym liczne potrawy regionalne. Różnice determinują nie tylko panujące w przeszłości zwyczaje kulinarne, ale także wpływy sąsia…

dowiedz się więcej >
Jakie są rodzaje mleka?

Porady

Jakie są rodzaje mleka?

Mleko towarzyszy nam w jadłospisie nie tylko w postaci napoju. Stanowi składnik wielu potraw, szczególnie wypieków i deserów. Oprócz najbardziej popularnego mleka krowiego, mamy do dyspozycj…

dowiedz się więcej >
Bataty na 4 sposoby

Porady

Bataty na 4 sposoby

Bataty coraz śmielej wkraczają na nasze stoły, stanowiąc intrygującą alternatywę wobec ziemniaków. Choć wciąż wiele osób nie wie, jak powinno się je przyrządzać – w rzeczywistości jest to ba…

dowiedz się więcej >
Ziemniaki na 5 sposobów

Porady

Ziemniaki na 5 sposobów

Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 100 kg ziemniaków. Ugotowane z dodatkiem mięsa stanowią jedną z obiadowych podstaw rodzimej kuchni. Jednak warto od czasu do czasu przełamać monotonię. …

dowiedz się więcej >
Schab na 6 sposobów

Porady

Schab na 6 sposobów

Schabowy to jeden z głównych przedstawicieli polskiej kuchni. Smażony w panierce z dodatkiem ziemniaków i mizerii smakuje znakomicie. Jednak czasami warto urozmaicić tradycyjne kotlety – dań…

dowiedz się więcej >
Mielone na 7 sposobów

Porady

Mielone na 7 sposobów

Kotlety mielone nie muszą być nudne! Można je przygotować na wiele różnych sposobów – nadziewane, pieczone, z warzywami czy boczkiem. To tradycyjne polskie danie warto regularnie urozmaicać,…

dowiedz się więcej >
Naleśniki na 7 sposobów

Porady

Naleśniki na 7 sposobów

Naleśniki na słodko, słono, z twarogiem, bezglutenowe… Jest to danie niezwykle uniwersalne, które można przygotować na wiele sposób. Wszystko zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochot…

dowiedz się więcej >
Pierogi z różnych zakątków świata

Porady

Pierogi z różnych zakątków świata

Chinkali, pielmieni czy momo? Pierogi można piec, gotować, smażyć i faszerować różnymi składnikami. Są uwielbianą potrawą na całym świecie. Przybierają różne kształty i nazwy, ale zawsze skł…

dowiedz się więcej >
15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki

Porady

15 wyjątkowych przepisów na pyszne i orzeźwiające chłodniki

Dni są coraz cieplejsze, więc na naszych stołach coraz częściej goszczą orzeźwiające chłodniki. Wiosna sprzyja ich przyrządzaniu nie tylko ze względu na upał. Natura dostarcza nam nowalijek …

dowiedz się więcej >
Pyszne przekąski na mecz reprezentacji Polski

Porady

Pyszne przekąski na mecz reprezentacji Polski

Mecz i pyszne jedzenie to idealne połączenie dla wiernych kibiców. Słone paluszki, krakersy i chipsy warto jednak zastąpić domowymi przekąskami. Powinny one być sycące i smaczne, a ich przyg…

dowiedz się więcej >
Jak zrobić leczo?

Porady

Jak zrobić leczo?

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, jednak na dobre zadomowiła się w polskich kuchniach. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzyma…

dowiedz się więcej >
Pomysł na... śniadanie

Porady

Pomysł na... śniadanie

Zdarza się, że w porannym pośpiechu brakuje nam pomysłu na szybkie i pyszne śniadanie. Jednak należy pamiętać, że dobrze rozpoczęty dzień powinien zacząć się od pełnowartościowego posiłku. P…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować brokuły?

Porady

Jak ugotować brokuły?

Często widzimy na zdjęciach piękne jędrne brokuły o apetycznym kolorze. Jednak zdarza się, że na naszych talerzach wyglądają nieco mniej okazale. Czasami stają się blade i poszarzałe. Jednak…

dowiedz się więcej >
Koktajl, smoothie, a może shake?

Porady

Koktajl, smoothie, a może shake?

Pożywny koktajl, orzeźwiające smoothie, kremowy shake… Wszystkie są pyszne, a ich smak zależy od naszej inwencji twórczej i gustu. Mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Jednak czym tak n…

dowiedz się więcej >
Rodzaje i typy mąk

Porady

Rodzaje i typy mąk

Mąka jest podstawą każdego chleba, ciasta, naleśników, pierogów czy biszkoptów. Kiedyś wybór mąki był bardzo ograniczony, obecnie jednak możemy znaleźć w sklepach bardzo dużo jej rodzajów. P…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować kalafior?

Porady

Jak ugotować kalafior?

Kalafior należy do najbardziej lubianych obiadowych dodatków na polskich stołach. W klasycznej wersji podajemy go wraz z masłem i bułką tartą, kochamy także zupę kalafiorową, a coraz większą…

dowiedz się więcej >
Sorbety i lody domowe – idealne na lato

Porady

Sorbety i lody domowe – idealne na lato

Mówi się, że lody to przysmak dzieci, ale tak naprawdę wszyscy – niezależnie od wieku – chętnie po nie sięgamy. Trudno wyobrazić sobie upalne dni bez smakowitego orzeźwienia. Lody i sorbety…

dowiedz się więcej >
Jak ugotować ryż?

Porady

Jak ugotować ryż?

Ryż to zarówno popularny dodatek, jak i baza do wielu dań. Na dobre zagościł na polskich stołach jako alternatywa dla ziemniaków. O ile ryż w torebkach jest prosty w przygotowaniu, o tyle go…

dowiedz się więcej >
Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?

Porady

Jakie są najpopularniejsze rodzaje ryżu?

Na świecie wyróżnia się ponad 150 tysięcy odmian ryżu. Stanowi on podstawowy składnik kuchni azjatyckiej, ale z powodzeniem stosowany jest również w Polsce jako dodatek do wielu dań, zup czy…

dowiedz się więcej >
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc

Inspiracje

Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc

Jajka są nieodłącznym elementem wielkanocnego jadłospisu. Oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej, jajek z majonezem czy w barszczu, warto poeksperymentować w kuchni i stworzyć proste, ale bar…

dowiedz się więcej >
Domowe twarożki na 5 sposobów

Inspiracje

Domowe twarożki na 5 sposobów

Dobry start w dzień pełen wyzwań nie może odbyć się bez smacznego i pożywnego śniadania. W roli głównej pierwszego posiłku świetnie sprawdzi się biały ser, który jest niezwykle smaczny. Jak …

dowiedz się więcej >