Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Świąteczne pierogi ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Pierogi na święta - z grzybami, kapustą i inne najlepsze przepisy

W większości polskich domów podaje się pierogi na święta Bożego Narodzenia. Potrawę bardzo cenią także turyści z innych krajów. Na czym polega jego wyjątkowość? Skąd w Polsce wzięły się pierogi i dlaczego są tak popularnym daniem świątecznym? Zobacz ciekawostki związane z tą potrawą!

Pierogi na święta - historia i pochodzenie

Chociaż może się wydawać, że pierogi to tradycyjne polskie danie, w rzeczywistości podobne potrawy podawano znacznie wcześniej, ale nie u nas, tylko w Chinach. To właśnie w Azji opracowano przepis na cienkie, plastyczne ciasto, które można wypełnić farszem i ugotować. Z czasem przepis rozpowszechnił się i ewoluował. Dlatego na całym świecie znane są jego różne wersje. W Gruzji jada się chinkali, w Hiszpanii empanadas, w Indiach samosy. Na ziemie polskie wg legendy pierogi sprowadził biskup Jacek Odrowąż. Spróbował ich po raz pierwszy w Kijowie i tak zachwycił się tym daniem, że zapragnął wytwarzać je także w naszym kraju. W taki sposób pojawiły się w Polsce już w XIII wieku i zostały do dzisiaj.

Dziś można na co dzień zjeść pierogi w restauracji, przygotować je w domu albo kupić w formie gotowego mrożonego dania. Kiedyś jednak było zupełnie inaczej. Przysmak podawano wyłącznie na wyjątkowe okazje, takie jak wigilia. 

Jakie pierogi podaje się na święta Bożego Narodzenia?

Bardzo często na świąteczny stół trafiają pierogi ruskie. Wbrew temu, co się niektórym wydaje, danie nie pochodzi wcale z Rosji, tylko z terenów dzisiejszej Ukrainy. Nazwa "pierogi ruskie" nawiązuje bowiem do historycznej Rusi. Nadziewa się je mieszanką twarogu, smażonej cebuli i ziemniaków z dodatkiem soli i pieprzu. Inny popularny przepis to pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Nie wyczerpuje to jednak wszystkich dostępnych możliwości. Z okazji świąt można podać także inne bezmięsne pierogi - z kaszą gryczaną albo soczewicą. Oryginalnym pomysłem na wigilię może być podanie pierogów z farszem z karpia. 

Podobnie do pierogów przygotowuje się także uszka do barszczu z nadzieniem z suszonych grzybów. Ciasto jest identyczne, różnica dotyczy jedynie kształtu i wielkości. Raz przygotowane ciasto można podzielić na dwie części, z których jedna zostanie wykorzystana na pierogi - a druga, żeby gotować uszka. 

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania pierogów?

Pierogi na święta nie wymagają skomplikowanych składników. Żeby przygotować ciasto na uszka i pierogi, potrzeba jedynie mąki pszennej, soli, oleju i ciepłej wody. Cała sztuka polega na dobraniu właściwych proporcji, a także umiejętnym wyrabianiu ciasta i lepieniu.

Jakie dodatki do pierogów?

Ugotowane w osolonej wodzie pierogi na Boże Narodzenie często podaje się z dodatkami. Podczas kolacji wigilijnej obowiązuje post, więc unika się dodatków mięsnych, takich jak kawałki smażonego boczku czy słoniny. Zamiast tego można jednak użyć smażonej cebulki lub stopionego masła. Niektórzy lubią też pierogi ruskie podawane z jogurtem. 

Pierogi na Boże Narodzenie - podsumowanie

Serwowanie pierogów to wigilijny zwyczaj kultywowany od lat. Najczęstszym wyborem na święta są pierogi z kapustą i grzybami lub ruskie, choć to tylko najpopularniejsze z dostępnych opcji. W Polsce znane są od kilkuset lat - kiedyś wyłącznie jako danie biesiadne, obecnie także jako potrawa na obiad bez żadnej szczególnej okazji. 

Polecane przepisy

Pierogi ruskie - przepis

Pierogi ruskie - przepis

45 min Łatwy
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi

1 godz 20 min Łatwy
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

1 godz 15 min Łatwy

Polecane artykuły

Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
Co zrobić, aby pierogi nie rozklejały się podczas gotowania?
10 pomysłów na pierogi i uszka pełne Świąt
10 pomysłów na pierogi i uszka pełne Świąt
pierogi
Jak lepić pierogi? Cztery sprawdzone sposoby klejenia pierogów
karta karuzela 3

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu