W większości polskich domów podaje się pierogi na święta Bożego Narodzenia. Potrawę bardzo cenią także turyści z innych krajów. Na czym polega jego wyjątkowość? Skąd w Polsce wzięły się pierogi i dlaczego są tak popularnym daniem świątecznym? Zobacz ciekawostki związane z tą potrawą!
Chociaż może się wydawać, że pierogi to tradycyjne polskie danie, w rzeczywistości podobne potrawy podawano znacznie wcześniej, ale nie u nas, tylko w Chinach. To właśnie w Azji opracowano przepis na cienkie, plastyczne ciasto, które można wypełnić farszem i ugotować. Z czasem przepis rozpowszechnił się i ewoluował. Dlatego na całym świecie znane są jego różne wersje. W Gruzji jada się chinkali, w Hiszpanii empanadas, w Indiach samosy. Na ziemie polskie wg legendy pierogi sprowadził biskup Jacek Odrowąż. Spróbował ich po raz pierwszy w Kijowie i tak zachwycił się tym daniem, że zapragnął wytwarzać je także w naszym kraju. W taki sposób pojawiły się w Polsce już w XIII wieku i zostały do dzisiaj.
Dziś można na co dzień zjeść pierogi w restauracji, przygotować je w domu albo kupić w formie gotowego mrożonego dania. Kiedyś jednak było zupełnie inaczej. Przysmak podawano wyłącznie na wyjątkowe okazje, takie jak wigilia.
Bardzo często na świąteczny stół trafiają pierogi ruskie. Wbrew temu, co się niektórym wydaje, danie nie pochodzi wcale z Rosji, tylko z terenów dzisiejszej Ukrainy. Nazwa "pierogi ruskie" nawiązuje bowiem do historycznej Rusi. Nadziewa się je mieszanką twarogu, smażonej cebuli i ziemniaków z dodatkiem soli i pieprzu. Inny popularny przepis to pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Nie wyczerpuje to jednak wszystkich dostępnych możliwości. Z okazji świąt można podać także inne bezmięsne pierogi - z kaszą gryczaną albo soczewicą. Oryginalnym pomysłem na wigilię może być podanie pierogów z farszem z karpia.
Podobnie do pierogów przygotowuje się także uszka do barszczu z nadzieniem z suszonych grzybów. Ciasto jest identyczne, różnica dotyczy jedynie kształtu i wielkości. Raz przygotowane ciasto można podzielić na dwie części, z których jedna zostanie wykorzystana na pierogi - a druga, żeby gotować uszka.
Pierogi na święta nie wymagają skomplikowanych składników. Żeby przygotować ciasto na uszka i pierogi, potrzeba jedynie mąki pszennej, soli, oleju i ciepłej wody. Cała sztuka polega na dobraniu właściwych proporcji, a także umiejętnym wyrabianiu ciasta i lepieniu.
Ugotowane w osolonej wodzie pierogi na Boże Narodzenie często podaje się z dodatkami. Podczas kolacji wigilijnej obowiązuje post, więc unika się dodatków mięsnych, takich jak kawałki smażonego boczku czy słoniny. Zamiast tego można jednak użyć smażonej cebulki lub stopionego masła. Niektórzy lubią też pierogi ruskie podawane z jogurtem.
Serwowanie pierogów to wigilijny zwyczaj kultywowany od lat. Najczęstszym wyborem na święta są pierogi z kapustą i grzybami lub ruskie, choć to tylko najpopularniejsze z dostępnych opcji. W Polsce znane są od kilkuset lat - kiedyś wyłącznie jako danie biesiadne, obecnie także jako potrawa na obiad bez żadnej szczególnej okazji.