Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Majonez domowej roboty

Majonez sałatkowy - najlepsze przepisy z naszym majonezem WINIARY na święta

Majonez sałatkowy nieznacznie różni się od majonezu przeznaczonego do innych potraw. Ze względu na nieco inny skład ma bardziej kremową, gęstą konsystencję, cechuje go także stabilność na działanie enzymów oraz zdolność absorpcji wody. Przykładem produktu o takich właściwościach jest majonez sałatkowy Winiary. Dlaczego warto po niego sięgnąć i do jakiej sałatki najlepiej pasuje? Poniżej znajdziesz praktyczne informacje i wskazówki.

Historia majonezu WINIARY - tradycja i jakość

Majonez sałatkowy podobnie jak majonez dekoracyjny Winiary jest doskonale znanym produktem. Badania wskazują, że markę zna 99% Polaków. Nic dziwnego, skoro od lat kojarzony jest z przygotowywaniem potraw na Wielkanoc oraz święta Bożego Narodzenia. Pierwszy majonez zszedł z firmowej linii produkcyjnej już w 1974 roku.

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Klasyczne sałatki z majonezem na święta

Dania z majonezem WINIARY goszczą na polskich stołach od kilku dekad. Stanowi pyszny dodatek do jajka i do kanapek, jednak najczęściej wspomina się o nim w kontekście dodatku do warzyw. Idealnym przepisem na wielkanocny stół jest oczywiście tradycyjna sałatka jarzynowa z marchwią, groszkiem konserwowym, jajkiem, korniszonami, selerem, ziemniakami, pietruszką. Poza okresem świątecznym warto sprawdzić też kompozycje składające się z mniejszej liczby składników - sałatkę ziemniaczaną albo sałatkę z tuńczykiem. Niektórzy decydują się także na sałatki majonezowe z dodatkiem szynki albo kurczaka. Takie potrawy sprawdzą się jako kolacja albo jedna z przystawek na zimno na przyjęciu.

Przygotowując dania z majonezem sałatkowym WINIARY warto mieć jednak na uwadze ich krótki termin ważności. Najlepiej zjeść całą porcję w dwa - trzy dni, jeśli nie uda się wszystkich na raz. Najlepszym miejscem do przechowywania jest oczywiście lodówka, lecz w okresie zimowym opcjonalnie mogą być trzymane także na balkonie.

Jak ozdobić sałatki na święta?

Wiadomo, że oprócz smaku potrawy liczy się także jej wygląd. Dlatego w misce lub na półmisku z sałatką często pozostawia się na wierzchu większą ilość majonezu udekorowaną zieleniną, połówkami jajek albo warzywami - takimi jak papryka czy rzodkiewka, które - pokrojone na kawałki - mogą układać się w różne wzory. Ciekawą formą mogą być także sałatki warstwowe, w których produkty nie są wymieszane, tylko ułożone jedne nad drugimi.

Jak przygotować idealny sos majonezowy?

Sam majonez jest bardzo smaczny, jednak w połączeniu z innymi składnikami może być jeszcze lepszy, tworząc pyszny sos. Wymieszany z koperkiem, czosnkiem, jogurtem naturalnym lub śmietaną tworzy pyszny dip - w sam raz do pizzy, chipsów, krojonych warzyw lub innych przystawek. Warto zrobić także sos majonezowy z dodatkiem ketchupu i musztardy - idealny do frytek oraz produktów mięsnych, takich jak nuggettsy albo skrzydełka z kurczaka.

Sałatki majonezowe i inne przepisy - podsumowanie

Jak widzisz, majonez ma szerokie zastosowanie. Pasuje do sałatek, ale też jako składnik do sosów podawanych z ciepłymi potrawami. Wzbogaca smak wielu dań, tworząc niezapomniane kompozycje!

Polecane przepisy

Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

Sałatka wiosenna z sosem majonezowo-jogurtowym

25 min Łatwy
Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

Surówka z czerwonej kapusty z majonezem

35 min Łatwy
Sos majonezowy

Sos majonezowy

6 min Łatwy
Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

Wielkanocna babka z majonezem dekoracyjnym Winiary

1 godz 1 min Łatwy

Polecane artykuły

Najlepsze surówki z majonezem do obiadu
Najlepsze surówki z majonezem do obiadu
Jak zrobić wegański majonez?
Jak zrobić wegański majonez?
Jak udekorować sałatkę
Jak udekorować sałatkę? Pomysły i inspiracje
10 przepisów na śledzie wigilijne | Porady i inspiracje WINIARY
10 przepisów na śledzie wigilijne
salatkazburakami

Ciesz się gotowaniem z WINIARY

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz pyszne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu