Majonez sałatkowy nieznacznie różni się od majonezu przeznaczonego do innych potraw. Ze względu na nieco inny skład ma bardziej kremową, gęstą konsystencję, cechuje go także stabilność na działanie enzymów oraz zdolność absorpcji wody. Przykładem produktu o takich właściwościach jest majonez sałatkowy Winiary. Dlaczego warto po niego sięgnąć i do jakiej sałatki najlepiej pasuje? Poniżej znajdziesz praktyczne informacje i wskazówki.
Majonez sałatkowy podobnie jak majonez dekoracyjny Winiary jest doskonale znanym produktem. Badania wskazują, że markę zna 99% Polaków. Nic dziwnego, skoro od lat kojarzony jest z przygotowywaniem potraw na Wielkanoc oraz święta Bożego Narodzenia. Pierwszy majonez zszedł z firmowej linii produkcyjnej już w 1974 roku.
Dania z majonezem WINIARY goszczą na polskich stołach od kilku dekad. Stanowi pyszny dodatek do jajka i do kanapek, jednak najczęściej wspomina się o nim w kontekście dodatku do warzyw. Idealnym przepisem na wielkanocny stół jest oczywiście tradycyjna sałatka jarzynowa z marchwią, groszkiem konserwowym, jajkiem, korniszonami, selerem, ziemniakami, pietruszką. Poza okresem świątecznym warto sprawdzić też kompozycje składające się z mniejszej liczby składników - sałatkę ziemniaczaną albo sałatkę z tuńczykiem. Niektórzy decydują się także na sałatki majonezowe z dodatkiem szynki albo kurczaka. Takie potrawy sprawdzą się jako kolacja albo jedna z przystawek na zimno na przyjęciu.
Przygotowując dania z majonezem sałatkowym WINIARY warto mieć jednak na uwadze ich krótki termin ważności. Najlepiej zjeść całą porcję w dwa - trzy dni, jeśli nie uda się wszystkich na raz. Najlepszym miejscem do przechowywania jest oczywiście lodówka, lecz w okresie zimowym opcjonalnie mogą być trzymane także na balkonie.
Wiadomo, że oprócz smaku potrawy liczy się także jej wygląd. Dlatego w misce lub na półmisku z sałatką często pozostawia się na wierzchu większą ilość majonezu udekorowaną zieleniną, połówkami jajek albo warzywami - takimi jak papryka czy rzodkiewka, które - pokrojone na kawałki - mogą układać się w różne wzory. Ciekawą formą mogą być także sałatki warstwowe, w których produkty nie są wymieszane, tylko ułożone jedne nad drugimi.
Sam majonez jest bardzo smaczny, jednak w połączeniu z innymi składnikami może być jeszcze lepszy, tworząc pyszny sos. Wymieszany z koperkiem, czosnkiem, jogurtem naturalnym lub śmietaną tworzy pyszny dip - w sam raz do pizzy, chipsów, krojonych warzyw lub innych przystawek. Warto zrobić także sos majonezowy z dodatkiem ketchupu i musztardy - idealny do frytek oraz produktów mięsnych, takich jak nuggettsy albo skrzydełka z kurczaka.
Jak widzisz, majonez ma szerokie zastosowanie. Pasuje do sałatek, ale też jako składnik do sosów podawanych z ciepłymi potrawami. Wzbogaca smak wielu dań, tworząc niezapomniane kompozycje!